Van "flashmob" tot het indrukwekkende "land kan op me rekenen": de 18e verjaardag van prinses Elisabeth in 8 video's

Kroonprinses Elisabeth is vandaag 18 geworden en het land werd getrakteerd op een ceremonie die live op tv werd uitgezonden. Vanaf vandaag kan Elisabeth dan ook - in theorie - koning Filip opvolgen. Ze leverde een indrukwekkende toespraak in de drie landstalen. Filip moedigde geëmotioneerd zijn oudste dochter aan alle kansen te grijpen die het leven haar te bieden heeft. De plichtsbewuste Elisabeth gelooft alvast rotsvast in de toekomst. We bundelden voor u de 8 hoogtepunten van de viering op het paleis, van een "flashmob" over een Grootlint tot een "happy birthday" van Blanche.  

1. Met peter Amedeo en grootmoeder Anne

De bijna voltallige koninklijke familie tekende present op de viering van de 18e verjaardag van Elisabeth: prins Emmanuel en prinses Eléonore openden de stoet in de troonzaal van het koninklijk Paleis. 

Broer en zus werden gevolgd door koning Albert, aan de arm van koningin Paola, én met wandelstok. Prins Gabriël vergezelde dan weer zijn grootmoeder gravin Anne d'Udekem d'Acoz (de moeder van koningin Mathilde, haar vader Patrick overleed in 2008).

Prinses Astrid nam haar oudste zoon Amedeo mee. Hij is peter van Elisabeth. Prins Laurent en prinses Claire sloten aan. Als laatsten in het rijtje: koning Filip en koningin Mathilde en de jarige zelf, die gekleed in een sneeuwwitte manteljurk van Natan de zaal vastberaden en stralend binnenwandelde. Elisabeth werd getrakteerd op luid applaus.  

Videospeler inladen...

2. Koning Filip: "Lieve Elisabeth"

Koning Filip richtte zich in zijn toespraak rechtstreeks naar zijn oudste dochter, de troonopvolgster. "Toen ik 18 werd, hielden twee vragen me bezig: Wie ben ik eigenlijk? Wat kan ik van mijn leven maken", begon hij. "Ik weet dat diezelfde vragen ook bij jou spelen. Want dat is nu eenmaal de jeugd, dat je je weg zoekt en het verschil wilt maken."

Filip prees de kwaliteiten van Elisabeth en raakte daarbij zelfs even geëmotioneerd. "Lieve Elisabeth, gelukkige verjaardag! Sla je vleugels uit, wees gelukkig. Dat wens ik je", besloot hij vaderlijk.   

Videospeler inladen...

3. Ballet voor Elisabeth die zelf les volgde

De troonzaal op het paleis kende een andere opstelling: de genodigden zaten in een kring waardoor plaats werd gemaakt voor een gezelschap van de Koninklijke Balletschool van Antwerpen. Zij dansten het feeërieke en opzwepende stuk "Carmen-suite", gebaseerd op de gelijknamige opera "Carmen" van Georges Bizet.

Elisabeth genoot zichtbaar en had oog voor de details.  De kroonprinses volgde jarenlang klassieke en moderne dans. Verrassing was de "flashmob" op het einde met Victor Polster, de acteur uit de film "Girl" die transgender Lara vertolkte. 

Videospeler inladen...

4. "18 zijn is als dansen op een koord"

Elisabeth stond erop dat zij niet alleen in de schijnwerpers stond. Ze nodigde 80 leeftijdsgenoten uit alle provincies uit om "haar generatie een stem te geven". Vijf onder hen mochten over hun dromen en wensen vertellen.

Zo ook Louis (zie video hieronder) die het specifiek over hun leeftijd had. "18 is zoeken naar de balans tussen jeugdige naïviteit en verantwoordelijkheid", stak hij van wal. Hij wenste Elisabeth alvast een "succesverhaal" toe. Thema's die opvallend genoeg bij de jongeren terugkwamen, waren de vluchtelingenproblematiek en het klimaat. 

Videospeler inladen...

5. Paars satijnen Grootlint als geschenk

Elisabeth kreeg van koning Filip een geschenk om haar "aan te moedigen". Ze ontving het prestigieuze Grootlint in de Leopoldsorde. De hoogste onderscheiding in ons land, traditioneel gegeven aan leden van de koninklijke familie maar evengoed aan binnen- en buitenlandse politici.

Het gaat om een speld waar eigenlijk een paars satijnen lint bij hoort. Dat lint wordt gedragen om de rechterschouder en eindigt in een strik aan de heup. Onder aan de strik hangt de medaille met vergulde kroon en wit kruis. Filip kreeg het Grootlint pas in 1990 toen hij 30 jaar was.  

Videospeler inladen...
Koning Filip en koning Albert droegen het Grootlint tijdens de abdicatie van Albert in 2013.
© SPF Chancellerie du Premier Ministre - FOD Kanselarij van de Eerste Minister - Photo Michel Gronemberger

6. Elisabeth: "Het land kan op me rekenen"

Elisabeth nam zelf ook vlot het woord in de drie landstalen en bedankte haar familie uitgebreid. "Samen vormen we een sterk team", vertelde de kroonprinses. "Dank je, mama, voor je beschikbaarheid en je luisterend oor. Dank aan jou, papa, voor je vertrouwen. Ik weet dat ik altijd op jou kan rekenen."

Ze legde nogmaals de focus op de jongere generatie, een "generatie die zich inzet" waardoor ze "in de toekomst gelooft". En tot slot - in haar laatste woorden - kwam het immer plichtsbewuste in Elisabeth naar boven: "Het land kan op mij rekenen."     

Videospeler inladen...

7. Blanche brengt haar Songfestivalhit

Zangeres Blanche liet "City lights" weergalmen in de troonzaal. Met het nummer eindigde ze op een 4e plaats op het Songfestival in Kiev (2017). 

Videospeler inladen...

8. ... en een welgemeende "Happy birthday"

En het was Blanche ook die op het einde van de ceremonie plots de microfoon nam en het toepasselijke "Happy birthday" zong voor de kroonprinses. Koning Filip keek apetrots toe en koningin Mathilde vocht hard tegen de tranen.

Na het officiële gedeelte volgt vanavond op het kasteel van Laken nog een privéfeest voor familie en vrienden dat omschreven wordt als "bal". De komende dagen, na het feestgewoel, keert Elisabeth dan terug naar Wales waar ze op internaat zit.

Videospeler inladen...

Stan Dewulf was 1 van de 80 jongeren die uitgenodigd werden voor het verjaardagsfeest van prinses Elisabeth. Hij heeft zich voor de gelegenheid in een nieuw pak gestoken. Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen