Wie op Instagram wil scoren, durft al eens een stapje te ver te gaan…

Het ging er in de Spaanse stad Barcelona eind vorige week soms hevig aan toe tijdens de betogingen tegen de veroordeling van 9 prominente Catalaanse separatisten. Manifestanten bekogelden de politie met allerlei projectielen en de politie haalde uit met traangas en met de wapenstok. Op verschillende plaatsen werden barricades in vuur gestoken. Niet bepaald de ideale plek om zich als fotomodel aan de wereld te tonen. Al greep het Russische model Elena Rybalchenko de explosieve situatie in Catalonië toch aan om voor Instagram haar beste pose neer te zetten. Ze kreeg daarna op sociale media dan ook de wind van voren. Ook andere zogenaamde Instagram-‘influencers’ bleken vroeger niet altijd even subtiel te zijn in wat en waar ze zichzelf laten fotograferen of filmen.

Toevallig op vakantie in Barcelona kon Rybalchenko het niet laten om voor de brandende barricades te poseren, met de begeleidende boodschap: "Voor, achter, links en rechts: overal zijn er brandhaarden, kan je bommetjes horen, vliegen er helikopters over onze hoofden rond en loeien overal de sirenes. Barcelona staat in brand! Alsof je in een Hollywoodfilm terechtgekomen bent. Ik zal jullie later meer details verschaffen."

Er volgden reacties als: "Schaam je, dat je een dergelijke foto publiceert alsof het een vakantiekiekje is", "Het lijkt alsof je de strijd van de Catalanen als iets banaals beschouwt", "Schandelijk! Zou je zoiets ook in je eigen land doen?" en "Hoe kan je zoiets doen terwijl er dichtbij mensen gewond raken?"

Of het nu fotomodellen, zogenaamde 'influencers' of wie dan ook zijn, op Instagram durven sommigen soms een stapje te ver gaan, zowel in hetgeen ze fotograferen of filmen, of op de plaats waar ze dat doen. Dat gaat dan niet ongemerkt op sociale media voorbij en ze krijgen daar dan ook de rekening gepresenteerd voor hun "schandalige" foto’s/filmpjes. Wat dacht u bijvoorbeeld van volgende 5 recente voorbeelden?

1. Afgelopen juni publiceerde het Zweedse fotomodel Natalie Schlater tijdens een vakantie op het Indonesische eiland Bali een foto van zichzelf in bikini terwijl ze over de rijstvelden tuurde. Daarbij maakte ze de bedenking: "Even nadenken over hoe anders mijn leven is dan dat van die man die hier iedere morgen op het rijstveld staat te werken." Reacties als "Hoe neerbuigend!" en "Kan iemand narcistischer zijn?" waren schering en inslag.

Schlater reageerde door haar Instagramaccount af te sluiten, nadat ze eerst zichzelf verduidelijkt had: "Ik heb echt wel bewondering voor de hardwerkende en vriendelijke Indonesische bevolking. En Ik had zeker niet de bedoeling om respectloos te zijn."

2. Het Britse fotomodel Rhian Sugden bracht eind vorig jaar een bezoek aan het Holocaustmonument in Berlijn, een monument ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze nam er een foto en publiceerde die met een vrolijke noot: "E.T. phone home." Dat gebrek aan respect kon men alvast op sociale media niet waarderen.

Sugden verwijderde de boodschap op haar Instagramaccount en reageerde nog met: "Ik heb geen tijd om me bezig te houden met deze jammerende generatie. Ik heb daar gewoon wat rondgewandeld en een foto genomen. En heb nooit de bedoeling gehad iemand te beledigen."

3. In mei 2017 dacht fotomodel en ex-'Playboy Playmate' Jaylene Cook dat het een goed idee was om een stijlvolle naaktfoto te nemen op Mount Tarananki, een slapende vulkaan in Nieuw-Zeeland. Cook op de Nieuw-Zeelandse zender Newstalk ZB: "Het was nooit het plan vooraf om ons daar uit te kleden. Het gebeurde gewoon. Zo’n foto maken zou uniek zijn. Nergens uit onze informatie bleek dat dit iets slechts was om te doen."

Maar deze plaats is ook heilig voor de Maori’s, de oorspronkelijke bewoners daar. Een woordvoerder van de Maori’s reageerde furieus: "Erg ongepast, alsof iemand in de Sint-Pietersbasiliek van het Vaticaan een naaktfoto neemt." Cook liet de kritiek niet aan haar hart komen: "Mocht ik opnieuw de kans krijgen, zou ik het weer doen."

4. In april kwamen Kelly Castille en Kody Workman in het oog van de storm terecht, nadat ze een foto gepubliceerd hadden waarop te zien was hoe Castille aan de rand van een metershoog zwembad in Ubud, Bali, bengelde, terwijl Workman haar aan de armen vasthield. De ‘gevaarlijke stunt’ kon op weinig bijval rekenen: "Hoe onverantwoord ben je bezig als je zo’n stunt uithaalt om enkel en alleen maar zoveel mogelijk 'likes' binnen te halen."

Voor de 32-jarige Workman was er alvast geen vuiltje aan de lucht, zo vertelde hij op nieuwswebsite This Insider: "We zijn beiden in goede fysieke conditie. We kennen onze lichamen door en door en weten dus ook waar onze grenzen liggen. We vertrouwen elkaar volledig en weten dat we een dergelijke stunt tot een goed einde kunnen brengen."

5. Het Russische fotomodel Veronica Rocheva ging in juni graag uit de kleren in Pripjat, een spookstad in Oekraïne die ten gevolge van de kernramp in Tsjernobyl in 1986 volledig ontruimd werd. Door de Amerikaans-Britse miniserie "Chernobyl" was de interesse voor deze rampplaats plots 'a place to be' voor veel Instagrammers. "Maar er stierven hier veel mensen op een afschuwelijke manier", reageerden velen, "Blijf daar uit respect dus weg!"

Rocheva liet later weten "verbaasd te zijn over alle kritiek" en voegde eraan toe, om de gemoederen ietwat te bedaren, dat de foto’s niet in Pripjat, maar 4.000 kilometer verder nabij een verlaten gebouw in Novosibirsk gemaakt waren. Nochtans wijzigde ze haar oorspronkelijke Instagrampost niet.

Meest gelezen