Een Interceptor aan het werk op de Klang rivier in Maleisië in Azië.
The Ocean Cleanup

Boyan Slat (Ocean Cleanup) wil nu ook plastic uit rivieren halen

De Nederlander Boyan Slat heeft als droom de oceanen te bevrijden van plastic. Om die droom te realiseren is hij een paar jaar geleden begonnen met het project The Ocean Cleanup. Intussen is de droom groter geworden, en wil Slat ook plastic halen uit rivieren. Een speciaal ontworpen drijvende constructie moet daarbij helpen. Vandaag is de constructie in Rotterdam voorgesteld aan de wereld.  

De drijvende constructie heet Interceptor en ziet eruit als een ferryboot. Het is uitgerust met een drijvende arm die plastic en ander afval naar de voorkant loodst. Daar haalt een lopende band het plastic uit het water, om het vervolgens te dumpen in 6 containers.  Als de containers gevuld zijn, worden ze aan land leeggemaakt en kan de constructie opnieuw aan het werk.   

50 ton plastic per dag

De Interceptor kan 50 ton plastic per dag uit het water halen. In optimale omstandigheden zelfs 100 ton. Om onafhankelijk te kunnen werken, is de constructie uitgerust met zonnepanelen en lithiumbatterijen die de motoren dag en nacht aandrijven met energie die 100 procent klimaat- en milieuvriendelijk is. 

"Als we de wereldzeeën willen bevrijden van plastic, dan moeten we niet alleen de oceanen opkuisen, maar ook de rivieren", zegt Boyan Slat. "Want het meeste plastic komt via rivieren in zee terecht. De Interceptor vangt het plastic op voor het de zee bereikt." 

Tekst gaat voort onder de foto.

De Interceptor heeft een rollende band die het plastic uit het water haalt.
The Ocean Cleanup

1.000 rivieren

Momenteel zijn er al 2 Interceptors aan het werk, 1 in Maleisië en 1 in Indonesië. Binnenkort gaan er nog 2 plastic vangen in Vietnam en de Dominicaanse Republiek. En intussen zijn er ook contracten getekend met 3 andere landen (Thailand, Honduras en de VS).  

"We weten dat 80 procent van het afval in de wereldzeeën afkomstig is van 1.000 rivieren", licht Slat toe. "Onze ambitie is om over 5 jaar zo veel mogelijk Interceptors op die rivieren te hebben. Zo kunnen we de belangrijkste bron van het plastic in zee afsluiten. En kunnen we ons op zee concentreren op het plastic dat er al is. Met de 2 wapens die we nu hebben (de plasticvanger op zee en de Interceptor, red.), moet het mogelijk zijn de strijd tegen het plastic te winnen."      

Als we de wereldzeeën willen bevrijden van plastic, dan moeten we niet alleen de oceanen opkuisen maar ook de rivieren.

Boyan Slat, The Ocean Cleanup

De plasticvanger die de oceanen zelf van plastic moet bevrijden, is sinds 2018 actief in de Stille Oceaan, tussen Hawaï en Californië. De eerste versie van de vanger was geen succes. Maar dit jaar kwam er een nieuwe versie, en die lijkt wel te werken. "Het klopt dat er aanvankelijk problemen waren", geeft Slat toe. "Maar we hebben onze plasticvanger aangepast en sinds enkele weken haalt hij daadwerkelijk plastic uit het water. We zijn dan ook hoopvol dat we de techniek in de toekomst op grote schaal gaan kunnen inzetten." 

Ongewenste bijvangst

Nu de plasticvanger het eerste plastic uit de oceaan heeft gehaald, komt er ook kritiek. Want de vanger blijkt niet alleen plastic uit de zee te vissen, maar ook kwalletjes, slakken en waterspinnen. "We wisten dat dit kon gebeuren en zijn daar ook altijd open over geweest", zegt Slat. "Maar de aantallen die in onze vanger terechtkomen zijn relatief klein. Je moet onze plasticvanger beschouwen als een kunstmatige kustlijn. Net als op een echte kust spoelen er zeediertjes op aan. Maar onze kustlijn is maar 600 meter lang. Ga maar eens kijken wat er op een kilometerslang strand aanspoelt."  

Bekijk in de animatie hieronder hoe de Interceptor werkt. (Klik op de afbeelding om de video te starten. De commentaar is in het Engels.)

Videospeler inladen...

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen