Vrouwen halen uit naar "olifant-in-zaal" Harvey Weinstein en worden buitengezet: bar eist respect voor iedereen

Op een netwerkevenement voor acteurs in een bar in Manhattan (VS) zijn twee vrouwen buitengezet. Ze hadden de in opspraak geraakte Hollywoodproducent Harvey Weinstein opgemerkt en gaven hem verbaal de volle laag. Weinstein wordt door ruim 80 vrouwen beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De bar verzocht een van de vrouwen vriendelijk weg te gaan. "We willen verzekeren dat alle gasten gelijk worden behandeld en met hetzelfde respect", luidt het.

Weinstein zat aan een tafeltje met enkele vrouwen en twee lijfwachten toen stand-upcomedian Kelly Bachman hem vanop het podium tot haar verbazing zag zitten. Ze vroeg zich luidop af of ze "de olifant in de zaal" moest benoemen en vergeleek de gewezen invloedrijke filmbaas met "Freddy Krueger" (het horrorpersonage uit de fims "A nightmare on Elm Street").

Moesten we onze knots en ons verkrachtingsfluitje meebrengen?

En het steekspel ging door. "Ik wist niet dat we onze pepperspray en ons alarmfluitje moesten nemen naar dit acteursuurtje", haalde ze uit. Met die zogenoemde rape whistle kunnen vrouwen in nood alarm slaan als ze dreigen aangerand te worden. Bachmans uithalen werden op boegeroep onthaald en een "zwijg toch", komende van een duidelijk mannelijke stem.

"Ik ben verkracht maar verrassend genoeg door niemand hier. Ik heb die mannen nooit kunnen confronteren dus een algemene fuck you", repliceerde de comédienne. Voor die bekentenis kreeg ze applaus.

Bekijk hier de beelden van de confrontatie:

Later zweeg ook actrice Zoe Stuckless niet en stapte op de tafel van Weinstein af: "Niemand gaat iets zeggen? Werkelijk niemand?" Stuckless noemde achteraf op sociale media het event "een van de meest surrealistische nachten" uit haar leven. "Dit was een pijnlijke herinnering aan de macht die een man als Weinstein zelfs nu nog heeft", schrijft ze.

De actrice had eigenlijk verwacht dat de organisatoren Weinstein zouden verwijderen. Na haar tirade werd ze ook uit de bar gezet, maar naar eigen zeggen door de lijfwachten van Weinstein.

Comédienne Amber Rollo was de derde vrouw die Weinstein bewust aansprak in de bar. Ze was furieus en noemde hem een fucking monster dat beter kon vertrekken. Rollo werd nadien door een vrouw aan de tafel van Weinstein voorzichtig naar buiten begeleid.

De eigenaars van de bar stuurden ook een bericht de wereld in waarin ze stellen dat het om een privé-event ging met een gastenlijst die de klant zelf bepaalt. Ze zouden - na verschillende waarschuwingen - één iemand vriendelijk verzocht hebben het pand te verlaten. "We willen een omgeving creëren waarin iedereen zich welkom voelt. We willen verzekeren dat alle gasten gelijk worden behandeld en met hetzelfde respect. In die zin namen we een beslissing zodat het event kon doorgaan", klinkt het.

De organisator van het event zelf, Actors Hour, ontkende op Instagram dat Weinstein was uitgenodigd. Maar de reacties op Instagram spraken dat tegen, één iemand beweerde dat hij Weinstein al had gezien op andere events van Actors Hour. Die post is intussen niet meer terug te vinden.

Harvey Weinstein heeft altijd alles ontkend.
AP

De woordvoerder van Weinstein heeft gereageerd op Business Insider over het avondje uit. "Harvey Weinstein was weg met vrienden om te genieten van muziek en om steun te zoeken, nadat zijn leven overhoop is gehaald. Het was gewoon onbeschoft en toont aan hoe het publiek vandaag zelf voor rechter speelt."

Weinstein heeft altijd alle beschuldigingen ontkend en zegt dat hij nooit seks had zonder toestemming. In januari start in New York een proces tegen hem voor verkrachting en seksueel misbruik. De ex-filmproducent is sinds mei 2018 vrij op borgtocht. Hij draagt een enkelband en heeft zijn paspoort moeten inleveren. 

Meest gelezen