Foto Kurt

Kan een kip een kunstwerk zijn? Vanavond de documentaire "Wild gene" op Canvas

Canvas zendt vanavond de documentaire "Wild gene" uit, een verbluffend overzicht van het werk van kunstenaar Koen Vanmechelen. Hij raakte gefascineerd door de kip en het ei. Daar groeide het CCP uit (Cosmopolitan Chicken Project), een artistiek kruisingsproject om de ultieme kip te creëren. En daaruit groeiden weer kunstwerken, installaties en projecten die doen nadenken over diversiteit, identiteit, overleven, genetica en natuurbeheer. Ondertussen is zijn menagerie uitgegroeid tot een heuse dierentuin, letterlijk, op de plek van de vroegere Zoo van Zwartberg: het kunstproject Labiomista. 

Het begon met een kip. Of misschien met een ei. Hoe dan ook, het was de start van een onuitgegeven carrière. Kunstenaar Koen Vanmechelen onderzoekt de manier waarop we kiezen om te leven en te evolueren en denkt na over ons wereldwijde erfgoed. Canvas brengt zondagavond de documentaire "Wild Gene", met een verbluffend overzicht van die ondertussen wereldwijde carrière.

Nadenken over ons erfgoed begint bij Koen Vanmechelen bij de kip. Met zijn artistiek kruisingsproject CCP, Cosmopolitan Chicken Project, wil hij sterke nieuwe kippen creëren, die veerkrachtiger zijn, langer leven, minder vatbaar zijn voor ziekten en minder agressief zijn dan de vorige generatie. 

Dat levert kunstinstallaties op met levende dieren, maar ook foto's, schilderijen en beelden in hout of glas, en ook opgezette kippen (Vanmechelen doodt geen enkele kip, pas als ze op natuurlijke wijze overleden zijn komen ze in zijn kunst terecht.) De kip wordt via zijn projecten zowel een kunstwerk als een metafoor, een zinnebeeld voor de samenleving.

Bekijk hieronder een fragment uit de documentaire "Wild gene":

Videospeler inladen...

Met zijn werken doet Vanmechelen nadenken over diversiteit, identiteit en natuurbeheer. Over hoe elk organisme een ander organisme nodig heeft om te overleven. En of de mens nu roofdier dan wel prooi is: we zouden met onze manier van leven wel eens tegen de muur van de natuur kunnen lopen.

Zijn werk heeft ook een groeiende belangstelling van wetenschappers gewekt, want het beweegt zich op de grens van kunst, wetenschap en filosofie. Hij werkt dan ook samen met wetenschappers en experts uit verschillende vakgebieden, zoals geneticus Jean-Jacques Cassiman. Die heeft zijn hele leven genetisch onderzoek gedaan en volgt met belangstelling welke eigenschappen de gekruiste kippen van Vanmechelen in zich dragen.  

Bekijk hieronder een fragment uit de documentaire "Wild gene":

Videospeler inladen...

Ondertussen is het werkterrein van Vanmechelen helemaal uit de hand gelopen. Zijn belangstelling is uitgebreid naar andere diersoorten: kamelen, lama's, toekans of arenden, waarvan sommige met uitsterven zijn bedreigd.

Op het terrein van de vroegere Zoo van Zwartberg in Genk heeft hij een heuse eigen dierentuin annex kunstproject uit de grond gestampt in een park van 24 hectare, dat iedereen kan bezoeken. Labiomista noemt zichzelf een tuin van orde en chaos, een arena van cultuur en natuur, en ook wel Vanmechelens wonderlab.

Bekijk hieronder een fragment uit de documentaire "Wild gene":

Videospeler inladen...

De documentaire "Wild gene" van regisseur Joris Gijsen brengt ons onder meer in Cuba, Zimbabwe, bij de Masai in Tanzania en tenslotte ook in Venetië, waar Vanmechelen opnieuw kamelen introduceert. De film is te zien op zondagavond 27 oktober op Canvas om 22.05 uur. Daarna kunt u hem ook bekijken op VRT NU.

Meest gelezen