Rechtstreekse treinverbinding tussen China en Luik brengt internetaankopen naar Europa

In Luik is gisterenmiddag een eerste rechtstreekse vrachttrein vanuit de Chinese stad Yiwu aangekomen. De trein van China Railway Express was op 9 oktober vertrokken in Yiwu, een belangrijk knooppunt voor internetaankopen. De trein heeft er dus 17 dagen over gedaan. Ter vergelijking: per boot duurt dezelfde verbinding tussen 3 weken en een maand, afhankelijk van het weer.

De verbinding wordt uitgevoerd door Cainiao, de logistiekafdeling van de Chinese internetreus Alibaba. De trein die gisteren aankwam, vervoerde 82 containers, voornamelijk gevuld met producten die online werden besteld door Europeanen. Vooral cosmetica en huishoudtoestellen maakten de oversteek.

In eerste instantie zal de verbinding tussen Yiwu en Luik wekelijks plaatsvinden. Ze passeert via Kazachstan, Rusland, Wit-Rusland, Polen en Duitsland. Ook andere Europese steden, zoals het Duitse Duisburg en het Nederlandse Tilburg, hebben een treinverbinding met China. Luik heeft echter een streepje voor vanwege de vele mogelijkheden die de nabijgelegen luchthaven van Bierset met zich meebrengt.

"Men kan 100 ton aan handelswaren vervoeren per vliegtuig en 800 ton per trein. Deze complementariteit waarover de stad Luik beschikt is erg aantrekkelijk", zegt Michel Kempeneers, directeur Overseas Export van het Waals exportagentschap Awex. De aankomst van dergelijke treinen laat bovendien toe om jobs te creëren in de logistieke sector. Voor de overlading is een intensiever beheer van de stocks nodig, waarvoor extra mankrachten nodig zijn, aldus Kempeneers.

Er komen nu in Luik drie treinen per week aan vanuit China: sinds ongeveer een jaar arriveren er al twee per week vanuit Zhengzhou.

Meest gelezen