Videospeler inladen...

Sophie Wilmès (MR) wordt nieuwe premier in lopende zaken: "Alles aan doen om de stabiliteit te verzekeren"

De MR-politica Sophie Wilmès volgt Charles Michel op als eerste minister in lopende zaken. De huidige regering in lopende zaken heeft beslist dat ze aan de koning voorgesteld zal worden als de nieuwe premier van de federale regering. De 44-jarige Wilmès wordt de eerste vrouwelijke premier van België ooit. MR-fractieleider in de Kamer David Clarinval zal Wilmès vervangen als minister van Begroting, Ambtenarenzaken en Wetenschapsbeleid.

Premier Charles Michel had vrijdag al aangegeven dat hij ten laatste begin november wou stoppen als premier. Vanaf 1 december wordt hij voorzitter van de Europese Raad.

Op een bijeenkomst van het kernkabinet is beslist dat partijgenote Wilmès in zijn voetsporen zal treden. De Franstalige liberale wordt de eerste vrouwelijke premier van het land. Het kernkabinet besloot ook dat de MR de nieuwe minister van Begroting en Ambtenarenzaken zal leveren.

Ik zal er alles aan doen om de stabiliteit en continuïteit te verzekeren bij het beheer van de lopende zaken

"Ik zal er alles aan doen om de stabiliteit en continuïteit te verzekeren bij het beheer van de lopende zaken", zei Wilmès in een eerste reactie.  

"We hebben gekozen voor een oplossing die voor deze regering in lopende zaken de minste verschuivingen met zich meebrengt om de premier te vervangen", reageert CD&V-vicepremier Koen Geens op de beslissing dat Sophie Wilmès, Charles Michel zal opvolgen als premier. "Mevrouw Wilmès is een sterke politica en wij wensen haar succes in haar nieuwe rol als premier. Ze kan op ons rekenen", zo verklaarde Geens in een korte reactie.

Open VLD-vicepremier Alexander De Croo heeft Sophie Wilmès gefeliciteerd met het premierschap van de regering van lopende zaken. "Komt er nu op aan continuïteit verder te waarborgen, hopelijk zo kort mogelijk", zo tweette De Croo, die er nogmaals op hamerde dat het land "nood heeft aan een volwaardige regering".

Amper vier jaar nadat ze het tot minister had geschopt, zal Sophie Wilmès (MR) zich dus eerste minister mogen noemen. Ze zal premier zijn van de regering in lopende zaken die slechts 38 van de 150 Kamerzetels bezet. Toch gaat de 44-jarige Wilmès de geschiedenisboeken in als de eerste vrouwelijke premier van ons land.

Wilmès' partijgenoot David Clarinval zal de nieuwe eerste minister vervangen als minister van Begroting, Ambtenarenzaken en Wetenschapsbeleid. De MR zal ook een opvolger van Didier Reynders leveren wanneer Reynders afscheid neemt als minister van Buitenlandse Zaken en Defensie. Reynders wordt commissaris voor Justitie en Mensenrechten in de Europese Commissie.

Wie is Sophie Wilmès?

Sinds bekend raakte dat Charles Michel voorzitter van de Europese Raad zou worden, was Wilmès een van de meest geciteerde kandidaten om hem op te volgen aan het hoofd van de regering. Dat was vier jaar geleden anders, toen ze het compleet verrassend tot minister van Begroting in de federale regering schopte, als opvolgster van Hervé Jamar, die gouverneur van de provincie Luik werd.

Wilmès studeerde toegepaste communicatie, reclame en marketing aan het Brusselse IHECS. Na haar studies ging ze aan de slag bij de Europese Commissie, waar ze als financieel beheerder werkte op projecten rond ontwikkelingssamenwerking en de Europese uitbreiding. In avondschool deed ze er intussen een speciaal licentiaat financieel beheer bij, zo leert de bio op haar website.

In september 2005 werd Wilmès economisch en financieel adviseur bij een advocatenkantoor gespecialiseerd in ondernemingsrecht. Een job die ze opgaf om in 2007 schepen te worden in Sint-Genesius-Rode. De legislatuur voordien was ze al gemeenteraadslid in Ukkel. Ze zat ook kort in de provincieraad van Vlaams-Brabant voor ze Kamerlid werd. In 2013 werd ze voorzitter van de MR-afdeling in de Brusselse rand.

Een jaar later maakte ze haar intrede in de Kamer, als opvolgster van vicepremier Didier Reynders. Daar zetelde ze in de Kamercommissie Financiën en Begroting. In september 2015 stootte ze door tot in de federale regering, waar ze Hervé Jamar verving. Na het vertrek van de N-VA uit de regering, kreeg ze er de bevoegdheden Ambtenarenzaken en Wetenschapsbeleid bij. Na de verkiezingen van 26 mei raakte ze opnieuw verkozen in de Kamer. De liberale politica heeft vier kinderen en is getrouwd met een Australiër.

Meest gelezen