Videospeler inladen...

Enorme natuurbranden blijven uitbreiden in Californië, gouverneur roept noodtoestand uit

De gouverneur van Californië Gavin Newsom heeft de noodtoestand uitgeroepen. Aan de westkust van de Verenigde Staten blijven twee grote bosbranden verder uitbreiden. De ene brand woedt bij San Francisco, de tweede brand bij Los Angeles. Door de sterke wind laait het vuur verder op en kunnen blusvliegtuigen niet opstijgen. 200.000 mensen hebben de opdracht gekregen om hun huizen te verlaten.

Het is dweilen met de kranen open voor de brandweermannen die de branden in Californië moeten bestrijden. Want terwijl ze de bluswerken voortzetten, blazen hevige windstoten gloeiende sintels verder weg waardoor nieuwe brandhaarden ontstaan.

De bosbrand bij San Fransisco is intussen uitgegroeid tot een inferno van ongeveer 100 vierkante kilometer, die bij Los Angeles bestrijkt 17 vierkante kilometer.

Wellicht zullen beide branden nog uitbreiden want de wind zou nog in kracht toenemen. Er worden zelfs windstoten tot 130 kilometer per uur verwacht waardoor blusvliegtuigen niet meer zullen kunnen opstijgen. 

Omdat het vuur maar moeilijk geblust kan worden, hebben 200.000 mensen de opdracht gekregen om hun huizen te verlaten.

Ook een grote elektriciteitscentrale wordt stilgelegd.  Daardoor zullen bijna 2,5 miljoen mensen urenlang zonder stroom zitten. De sluiting moet ook nieuwe branden voorkomen want de grootste brand zou ontstaan zijn door vonken van een hoogspanningskabel. 

Meest gelezen