Bodo Ramelow van Die Linke
Copyright 2015 The Associated Press. All rights reserved.

Die Linke is grootste partij in Oost-Duitse deelstaat Thüringen, radicaal-rechts boekt forse winst

De inwoners van de Duitse deelstaat Thüringen hebben massaal voor de radicale partijen gestemd bij de verkiezingen. De radicaal-linkse partij Die Linke wordt volgens de Duitse omroepen ARD en ZDF de grootste partij met 30 procent van de stemmen. De radicaal-rechtse partij AfD zou haar stemmenaantal meer dan verdubbelen en uitkomen op 22 tot 24 procent van de stemmen.

De radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) heeft forse vooruitgang geboekt bij de regionale verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaat Thüringen. Dat blijkt zondag uit de eerste prognoses op basis van exitpolls.

Volgens de prognose van de openbare omroepen ARD en ZDF wordt de radicaal-linkse partij Die Linke met 30 procent voor het eerst de grootste partij in Thüringen. Maar AfD zou haar stemmenaantal meer dan verdubbelen, om uit te komen op 23 tot 24 procent. De antimigratiepartij gaat daarmee nipt de CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel, vooraf. De christendemocraten zouden meer dan 10 procentpunt verliezen, om uit te komen op de voor Thüringen historisch lage score van 22 procent.

Ook de sociaaldemocratische SPD zakt volgens de prognoses naar een nieuw dieptepunt: 8,0 procent. Die Grünen en de liberale FDP bevinden zich dan weer in de buurt van de kiesdrempel, die op vijf procent ligt.

Als de uitslag bevestigd wordt, zal minister-president Bodo Ramelow van Die Linke het initiatief kunnen nemen voor de vorming van een nieuwe coalitie. Omdat niemand met AfD in zee wil, lijkt de vorming van een nieuwe meerderheid een moeilijke klus te worden. Een voortzetting van de huidige coalitie tussen Die Linke, Die Grünen en SPD zal volgens de huidige prognose alvast niet mogelijk zijn.

Meest gelezen