Videospeler inladen...

Kan dit het definitieve einde betekenen van IS? Jan Balliauw: "Nee, terreurgroepen vervellen tot individuele cellen"

De dood van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi betekent niet noodzakelijk het einde van de terreurgroep. "Ik denk niet dat dit het definitieve einde is van IS. Met de dood van Osama bin Laden is Al Qaeda ook niet verdwenen. Zulke terreurgroepen vervellen eenvoudig tot individuele cellen die onafhankelijk van elkaar gaan opereren", legt buitenlandexpert Jan Balliauw in "De zevende dag" uit. 

De Amerikaanse president Trump kondigde vannacht via Twitter "heel belangrijk nieuws" aan. Dat nieuws zou volgens Amerikaanse media de dood van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi zijn. Hij zou gedood zijn bij een militaire actie in Noord-Syrië. Omstreeks 14.30 uur volgde de bevestiging van het nieuws in een toespraak van president Trump.

Wat weten we? Er is een militaire operatie geweest in het dorp Barisha in Idlib

Jan Balliauw

Jan Balliauw volgde de ontwikkelingen de hele ochtend op en stelt dat er een ding wel duidelijk is: "Er is een militaire operatie geweest in het dorp Barisha in de noordwestelijke provincie Idlib (zie kaart). De provincie is momenteel in handen van de rebellen, vooral van Al Qaeda-groepen."

Balliauw zag nachtbeelden van de militaire operatie. "Ik zag beelden van gevechtsvliegtuigen, er zijn bombardementen geweest. En op sociale media circuleren beelden waarop geluid te horen is van helikopters die beschoten worden met luchtafweergeschut. Het doelwit is een huis of reeks huizen in de buurt van Barisha, waar al-Baghdadi zou gezeten hebben. Heel veel bronnen verwijzen ernaar. Irak zegt dat al-Baghdadi inderdaad het doelwit was én dat hij is omgekomen. Ook Iran lijkt dat te bevestigen. De commandant van de Syrisch-Koerdische strijders, SDF, zegt dat vannacht de Amerikanen samen met de Koerden een "historische en succesvolle operatie" hebben uitgevoerd."      

Maar vergis u niet: de dood van al-Baghdadi betekent niet noodzakelijk het definitieve einde van IS. "Met de dood van Osama bin Laden is Al Qaeda ook niet verdwenen. Zulke terreurgroepen vervellen eenvoudig tot individuele cellen die onafhankelijk van elkaar gaan opereren. Dat zal vermoedelijk ook met IS gebeuren. Het enige wat je kan zeggen is dat het moeilijker wordt voor een terreurgroep-zonder-leider om grote gecoördineerde aanslagen uit te voeren", weet Balliauw.

Het wordt moeilijker om grote gecoördineerde aanslagen uit te voeren

Jan Balliauw

De vrees is nu dat de gesplinterde cellen wraak willen nemen in de VS of in Europa. "Dat was ook de vrees toen de Amerikanen beslisten hun troepen terug te trekken uit Noord-Syrië waar de gevangeniskampen zijn van veel IS-strijders. De Amerikaanse minister van Defensie heeft twee dagen geleden in Brussel nog bevestigd dat er 100 zijn ontsnapt. Intussen zijn er al een aantal terug gevangengenomen", aldus Balliauw.

"De grote vrees was dus dat IS-strijders zouden ontsnappen, onderduiken en opnieuw opduiken bij al-Baghdadi, die zich op 5 kilometer van de Turkse grens bevond en die blijkbaar van plan was Syrië te verlaten."

Bekijk hier het volledige gesprek met Jan Balliauw in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen