Archiefbeeld: Miet Smet.
Belga

Oud-minister Miet Smet (CD&V): "Wilmès is maar premier in lopende zaken, definitieve premier moet ook vrouw zijn"

"Een mijlpaal", zo noemt minister van Staat Miet Smet (CD&V) de aanstelling van Sophie Wilmès (MR) als premier. Voor het eerst heeft ons land een vrouwelijke premier, "maar het is natuurlijk maar in lopende zaken." Smet vindt dat de volgende, definitieve premier ook een vrouw moet zijn.

CD&V-coryfee en minister van Staat Miet Smet (76) is best enthousiast over de aanstelling van de 44-jarige Sophie Wilmès als premier, als opvolger van haar partijgenoot Charles Michel. Voor het eerst is de premier van België een vrouw.

"Maar lopende zaken zijn natuurlijk minder belangrijk dan wanneer je premier bent van een regering die vier of vijf jaar kan werken. Dus ik hoop dat zij kan blijven. Of dat een ander vrouw in haar plaats premier wordt." 

Er is een wet van 1994 die bepaalt dat de helft van de kandidaten op de lijst vrouwen moeten zijn. En toch duurt het zo lang voor er een vrouwelijke premier komt

Minister van Staat Miet Smet

Het is ook gewoon hoog tijd, vindt Smet. Dat gaf ze eigenlijk al tien jaar geleden aan. "Vrouwen hebben stemrecht van in 1948. Er is een wet van 1994 die bepaalt dat de helft van de kandidaten op de lijst vrouwen moeten zijn. En toch duurt het zo lang voor er een vrouwelijke premier komt. Waarom? Omdat het politieke milieu vooral mannelijk is."

Makkelijker akkoord zoeken

In de jaren 90 zag het er even naar uit dat Smet kans maakte op het premierschap. "Johan Van Hecke (in die periode partijvoorzitter van de CVP, red.) had dat toen gesuggereerd, maar hij wist dat dat er nooit zou doorkomen, omdat de mannen zich zouden verzetten." Niet dat dat na al die jaren nog aan haar vreet, zo zegt ze, maar: "Ik vind dat jammer."

Een vrouwelijk gezicht als premier, volgens Smet kan dat een stimulerend effect hebben voor de ambities van veel vrouwen. En ook qua stijl en inhoud zou er veel veranderen, zegt ze. "Ik denk dat vrouwen veel gevoeliger zijn voor zaken die vrouwen aanbelangen, bijvoorbeeld dat er voldoende vrouwen op lijsten staan of vrouwelijke verkozenen zijn. Bovendien denk ik dat vrouwen meer geneigd zijn om het akkoord te zoeken tussen verschillende partijen."

Beluister hier het gesprek met Miet Smet in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen