Videospeler inladen...

Verdeelde reacties na dood IS-leider: Rusland vraagt bewijzen, Koerden eisen dood van rechterhand al-Baghdadi op

Veel landen noemen de dood van Abu Bakr al-Baghdadi in een eerste reactie "een zware slag voor IS", maar benadrukken dat daarmee de strijd nog niet gestreden is. Rusland daarentegen is erg sceptisch. Het Russische ministerie van Defensie zegt niet over betrouwbare bewijzen te beschikken dat de Amerikaanse operatie "echt en succesvol" geweest is. Volgens de Koerden is in een gezamenlijke actie met de Amerikanen ook de rechterhand van al-Baghdadi omgekomen.

"Het Russische ministerie van Defensie heeft geen betrouwbare informatie over de 'zoveelste dood' van de leider van de groep IS, Abu Bakr al-Baghdadi", zo schrijft de woordvoerder van Defensie in een persmededeling, en Rusland vraagt de VS om bewijzen. 

De woordvoerder heeft het over "totaal tegenstrijdige details" van de directe deelnemers en de landen die deelgenomen zouden hebben aan de operatie, wat twijfels oproept over de "echtheid en vooral het succes van de Amerikaanse operatie". 

Het ministerie van Defensie zegt ook nog dat er zaterdag of de afgelopen dagen geen luchtaanvallen door de VS of door de door de VS geleide internationale coalitie tegen IS werden uitgevoerd in de de-escalatiezone in Idlib, die door Russische troepen gecontroleerd wordt. Rusland heeft in de regio niet enkel troepen, maar volgt de situatie ook op via satellietbeelden. 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft onder meer Rusland bedankt voor zijn rol bij de operatie, maar de woordvoerder zegt geen weet te hebben van enige hulp die zou gegeven zijn bij het overvliegen van de zone door de Amerikaanse luchtmacht in de loop van deze operatie.

Ook stelt Rusland zich vragen bij het feit dat al-Baghdadi zich verschanst zou hebben in een regio die in handen is van Hayat Tahrir al-Sham (HTS), vroeger de Syrische tak van Al Qaida. "Deze organisatie heeft steeds zonder aarzelen IS-strijders gedood, aangezien zij belangrijke rivalen zijn in de strijd om de controle van Syrië", zo werd gezegd. Ook moeten de VS dus bewijzen leveren dat IS-leden veilig in Idlib konden verblijven.

 Tot slot benadrukt het Russische ministerie dat de dood van de IS-leider weinig betekent, omdat IS in Syrië sinds "de eindoverwinning op IS door het Syrische regeringsleger met de steun van de Russische luchtmacht begin 2018" erg verzwakt is. De Amerikaanse verklaring heeft geen enkele invloed op de situatie in Syrië en het gevaar is niet verdwenen, aangezien veel terroristen nog steeds in de regio verblijven, zo schrijft de woordvoerder in de mededeling.

"Zware slag"

De Franse president Emmanuel Macron en de Britse premier Boris Johnson zitten in hun eerste reactie op dezelfde golflengte. 

"De dood van al-Baghdadi is een zware slag voor IS, maar het is slechts een stap", schreef Macron op Twitter. "De strijd gaat door met onze partners van de internationale coalitie om de terroristische organisatie definitief te verslaan. Dat is onze prioriteit in de Levant."

Boris Johnson tweette van zijn kant dat "De dood van Baghdadi een belangrijk ogenblik is in onze strijd tegen de terreur, maar de strijd tegen de gesel van IS is nog niet ten einde. We zullen met onze coalitiepartners werken om eens en voor altijd een einde te maken aan de moorddadige, barbaarse activiteiten van IS."

De Israëlische premier, Benjamin 'Bibi' Netanyahu, feliciteerde tijdens een bezoek aan een militaire basis president Trump met "deze indrukwekkende verwezenlijking die geleid heeft tot de dood van de leider van IS, al-Baghdadi. Dit succes is een belangrijke stap, maar de strijd gaat door."

Voor Iran is de dood van al-Baghdadi niet het einde van de strijd tegen IS, maar slechts het einde van een hoofdstuk. Dat schreef de  regeringswoordvoerder in een tweet. Hij voegde eraan toe dat het terrorisme van IS nog steeds overduidelijk is en nog steeds groeit. "Het groeit door de Amerikaanse politiek, de petrodollars in de regio en de takfiri-ideologie. Die drie oorzaken moeten vernietigd worden", zo voegde hij er nog aan toe. De petrodollars zijn een verwijzing naar Saudi-Arabië en de andere Golfstaten, de term "takfiri" wordt gebruikt om soennietische jihadisten aan te duiden. 

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan had er meer vertrouwen in en noemde op Twitter de dood van de IS-leider "een keerpunt in onze gezamenlijke strijd tegen het terrorisme".

Koerden: ook woordvoerder IS gedood bij nieuwe actie

De leider van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), de Koerdische strijdmacht die in een alliantie met de Amerikanen IS op het terrein in Syrië grotendeels uitgeschakeld heeft en die nu door president Trump in de steek is gelaten, zei dat "slapende cellen van IS al-Baghdadi zullen wreken. We verwachten ons dus aan alles, ook aan aanvallen tegen de gevangenissen". In die gevangenissen in Syrië bewaken de Koerden duizenden fundamentalistische strijders. 

Leider Masloem Abdi van de SDF schreef op Twitter ook dat de woordvoerder van IS en de rechterhand van al-Bagdadi, Aboe Hassan al-Mouhaji, gedood is bij een nieuwe actie in het noorden van Syrië. 

al-Mouhaji werd volgens de Koerdische leider onder vuur genomen bij een gezamenlijke Amerikaans-Koerdische actie in het dorp Ain al-Bayda, vlak bij de stad Jarablus, in het noorden van de provincie Aleppo. 

Ook het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) maakt melding van een gezamenlijke operatie tegen de IS-woordvoerder, zonder evenwel diens overlijden te bevestigen. Het SOHR zegt wel dat vijf IS-leden gedood werden toen ze probeerden te vluchten.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen