Videospeler inladen...

Rudi Vranckx over dood IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi: "Strijd met IS is nog niet gestreden"

De dood van Abu Bakr al-Baghdadi is een grote psychologische klap voor IS, maar dat betekent niet dat de terreurbeweging uitgeteld is, verduidelijkt Rudi Vranckx in de studio van "Het Journaal". "Je merkt dat het jihadi-universum zich steeds vervelt tot nieuwe bewegingen. Telkens opnieuw krijg je mensen die zich in een andere vorm verenigen", aldus Vranckx.

Is de dood van Abu Bakr al-Baghdadi het einde van IS?

Rudi Vranckx: De dood van de IS-leider al-Baghdadi is sowieso een zware klap voor IS. De voorbije twee jaar is het militaire kalifaat van IS verschrompeld en verslagen. Nu is de zogenaamde kalief ook gedood. Dat is psychologisch een grote klap voor IS.

Maar in 2011 dacht men ook dat de dood van Osama bin Laden het einde van Al Qaeda zou zijn. Al Qaeda heeft zich toen in zekere zin heruitgevonden.

Je merkt dat het jihadi-universum zich vervelt tot nieuwe bewegingen. Telkens opnieuw krijg je mensen die zich in een andere vorm verenigen. Wie weet welke vorm het over enkele jaren aanneemt.

Staat er een opvolger voor Abu Bakr al-Baghdadi klaar?

Rudi Vranckx: Dat is de vraag van een miljoen dollar. Er is al maanden discussie over interne verdeeldheid bij IS over wie de mogelijke opvolger van Abu Bakr al-Baghdadi zou zijn.

Volgens het propagandakanaal van IS, Amaq, heeft al-Baghdadi in augustus zelf een opvolger aangeduid. Zijn naam zou Abdullah Kardash zijn.

Hij is een islamgeleerde zoals al-Baghdadi en hij komt uit dezelfde stam. Hij zou zich ook voorstaan op afstamming van de profeet Mohamed. Voor het overige is er niets bekend. De toekomst zal dat moeten uitwijzen.

Moeten we ons nu minder zorgen maken over aanslagen en terreur?

Rudi Vranckx: Dat is de vraag die wij ons nu moeten stellen. Na het verschrompelen van het kalifaat in Irak en Syrië zijn er de voorbije maanden behoorlijk wat aanslagen geweest. Er zijn nog veel slapende cellen. Je kan ervan uitgaan dat er bij ons ook nog sympathisanten zijn in het Westen. Die zouden geïsoleerde aanvallen kunnen doen. Misschien is het zo dat op korte termijn grote gecoördineerde aanslagen vanuit een leiderschap moeilijk zijn.

Tegelijkertijd als we de Twitteraccounts volgen van de IS’ers, dan zie je dat er opgeroepen wordt om wraak te plegen. Dat is een evidente reactie, ook na de uitspraken van Trump over "gestorven als een hond". Die jihadi’s inspireren zich aan het martelaarseinde van al-Baghdadi.

Een derde element dat ik belangrijk vind, is dat in de provincie Idlib waar al-Baghdadi zich had teruggetrokken nog duizenden jihadi’s actief zijn. Dat baart heel wat mensen zorgen, omdat die zich aan het hervormen zijn zoals IS was. Dat kan ook een bedreiging op termijn vormen.

Op korte termijn is het een zware klap voor IS, maar ik denk dat de veiligheidsdiensten nog veel werk hebben. De strijd met IS is nog niet voorbij.

Bekijk het gesprek met Rudi Vranckx uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen