Videospeler inladen...

Koning Filip heeft Sophie Wilmès (MR) benoemd tot eerste minister, eerste vrouw ooit in Wetstraat 16

De MR-politica Sophie Wilmès is door koning Filip benoemd tot premier van België. Ze volgt Charles Michel op als eerste minister van de regering in lopende zaken en ze is nu de eerste vrouwelijke premier van het land. Na haar benoeming volgde de overdracht van de sleutels van de Wetstraat 16. Die kreeg ze uit handen van de afscheidnemende Charles Michel.

Koning Filip heeft Sophie Wilmès benoemd tot premier van België. Dat gebeurde zonder formele eedaflegging, want Wilmès heeft vier jaar geleden de eed al afgelegd als minister.

"Minister Sophie Wilmès werd door Zijne Majesteit de Koning vandaag in audiëntie ontvangen in het Paleis van Brussel. De Koning benoemde haar tot Eerste Minister. De Eerste Minister heeft het ontslag van de regering bevestigd. De Koning heeft de Eerste Minister belast met de verderzetting van de afhandeling van de lopende zaken", zo meldt het koninklijk paleis zondag in een persmededeling.

Zaterdag had het kernkabinet beslist dat Wilmès haar partijgenoot Michel zal vervangen als premier in lopende zaken. Een wissel aan de top van de ontslagnemende regering drong zich op omdat Michel op 1 december voorzitter van de Europese Raad wordt.

Wilmès was de voorbije vier jaar minister van Begroting in de regering van premier Charles Michel. Na het vertrek van de N-VA uit de regering kreeg de liberale uit Sint-Genesius-Rode er ook de bevoegdheden Ambtenarenzaken en Wetenschapsbeleid bij.

Na haar benoeming door de koning volgde de formele machtsoverdracht in de ambtswoning van de afscheidnemende Charles Michel. Charles Michel overhandigde Wilmès de sleutels van de Wetstraat 16.

Bekijk hier het eerste interview met eerste minister Wilmès:

Videospeler inladen...

Bekijk hier de reactie van Charles Michel:

Videospeler inladen...

David Clarinval volgt Wilmès op als minister van Begroting

Na de benoeming van Wilmès als eerste minister heeft haar partijgenoot David Clarinval bij koning Filip de eed afgelegd als minister van Begroting, Ambtenarenzaken en Wetenschapsbeleid. Clarinval neemt de ministerportefeuille van de nieuwe premier over in de regering in lopende zaken.

Meest gelezen