Videospeler inladen...

President Trump bevestigt dood van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi: "Hij stierf als een lafaard"

Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van terreurgroep IS, is dood. Hij blies zichzelf op toen hij achtervolgd werd door Amerikaanse militairen bij een geheime operatie in het noordwesten van Syrië. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump bekendgemaakt in een toespraak op televisie. 

"Er is iets groots gebeurd", zo kondigde Trump uren voor zijn toespraak al aan dat er nieuws zat aan te komen. En na veel speculatie en onbevestigde berichten blijkt wat hij bedoelde: al-Baghdadi, de mysterieuze leider van IS, is wel degelijk gedood na een luchtraid van Amerikaanse troepen. 

Trump: "Al-Baghdadi is dood. Hij was de leider van de meest ongenadige en gewelddadige terreurorganisatie. De VS heeft hem jaren gezocht, en hem vangen was de eerste bezorgdheid van mijn regering."

"Hij nam drie van zijn kinderen mee in de dood"

Opvallend was het detail waarin Trump de operatie van acht helikopters van de 'special forces' beschreef. "Ik heb het grootste stuk ervan gezien, het was alsof ik naar een film keek."

Volgens Trump stierf al-Baghdadi de dood van een lafaard. "Hij was in paniek, en huilde van schrik. Op het einde vluchtte hij in een tunnel, en nam hij drie van zijn kinderen mee. Hij blies zichzelf op met een zelfmoordvest, en nam de kinderen mee in de dood. Hij, de schurk die anderen wilde intimideren, heeft zijn laatste momenten in paniek en uiterste angst doorgebracht, doodsbang voor de Amerikaanse troepen."

Hij was in paniek, en huilde van schrik

Trump over de laatste momenten van al-Baghdadi

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Al-Baghdadi zou overigens niet in goede gezondheid verkeerd hebben. "Nadat hij zich had opgeblazen, stortte de tunnel in, maar het DNA-onderzoek gaf een duidelijke identificatie." 

Trump: "Ik voel dat ik dat moet zeggen hoe al-Baghdadi aan zijn einde kwam. Zodat kinderen die naar daar willen of zijn volgelingen zullen zien hoe hij stierf."

Met veel buitenlandse hulp

Trump wees ook herhaaldelijk op de hulp die hij uit het buitenland heeft gekregen. Hij bedankte expliciet Rusland, Turkije, Irak en de Syrische Koerden. De laatsten verschaften cruciale info, de anderen lieten vooral toe dat de Amerikaanse troepen over door hen gecontroleerd grondgebied vlogen. Zonder dat ze, naar verluidt, wisten waar de Amerikanen naartoe vlogen. "Ze waren geweldig. De Turken hadden ons kunnen beschieten - we zouden ze uitgeschakeld hebben, maar het zou toch erg gevaarlijk geweest zijn."

"Enkel de hond raakte gewond"

Maar Trump bedankte vooral de Amerikaanse troepen, en wees daarbij op zijn eigen verdienste. "Vanaf mijn eerste dag als president wilde ik al-Baghdadi. We hebben andere terroristen gevangen, maar niet de grote namen. Van velen had ik zelfs nog nooit gehoord. Ik bleef zeggen: waar is al-Baghdadi? En een paar weken geleden kwamen we te weten waar hij zat. 

In de compound waar al-Baghdadi verbleef, vielen overigens verschillende doden, en elf kinderen werden ongedeerd weggehaald. Aan de Amerikaanse zijde zouden geen slachtoffers geweest zijn. "Behalve de hond die de tunnel inliep", zo zei Trump een paar keer. 

Bekijk hier de toelichting van VS-correspondent Björn Soenens in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier de toespraak van president Trump:

Videospeler inladen...

Meest gelezen