Abu Bakr al-Baghdadi leidt IS sinds 2010.
AFP or licensors

President Trump kondigt "groot nieuws" aan: is de leider van terreurgroep IS, Abu Bakr al-Baghdadi, dood? 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op Twitter laten weten dat er "iets heel belangrijk" gebeurd is. Volgens Amerikaanse media is dat grote nieuws dat de leider van terreurgroep IS, Abu Bakr al-Baghdadi, omgekomen is bij een Amerikaanse militaire operatie in Syrië. Intussen is ook aangekondigd dat Trump vandaag om 14 uur in de namiddag een toespraak zal houden vanuit het Witte Huis.

In zijn typische, mysterieuze stijl tweette vannacht Trump het volgende:  

Het Witte Huis houdt de lippen stijf op elkaar tot deze namiddag. Bronnen van Amerikaanse media als Fox News en zender CNN zeggen dat IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi gedood is bij een militaire actie in Syrië. Ook uit Turkije en Irak komen berichten die het nieuws lijken te bevestigen. Maar een officiële bevestiging uit de VS is er vooralsnog niet.

De anonieme mediabronnen komen uit de kringen van Defensie en die stellen dat er een militaire operatie is geweest om al-Baghdadi uit te schakelen. "De IS-leider zou zich hebben opgeblazen door middel van een bommengordel. Hij moet geweten hebben dat er iets op komst was en wilde zich niet levend laten pakken", legt Amerika-correspondent Björn Soenens ons uit. 

In 2015 al eens doodverklaard

Het is niet de eerste keer dat de IS-leider is doodverklaard. Dat nieuws kwam in maart 2015 al eens. "Toen was er een luchtaanval geweest. Al-Baghdadi werd doodverklaard, maar even later moest dat nieuws ontkend worden. Al-Baghdadi raakte wel zwaargewond. Nu zou er meer zekerheid zijn over zijn dood, omdat grondtroepen erbij waren. Maar er wordt een slag om de arm gehouden door een lopend DNA-onderzoek om het lichaam te identificeren."

Je zou kunnen zeggen dat het nieuws van al-Baghdadi Trump goed uitkomt

Björn Soenens

Het nieuws van al-Baghdadi doet terugdenken aan het nieuws van de dood van Osama bin Laden, de oprichter van terreurgroep Al Qaeda en het brein achter de aanslagen van 9/11 op onder meer de WTC-torens. De voormalige Amerikaanse president Barack Obama maakte dat nieuws in 2011 ook "plots" bekend 's avonds laat. 

"Je zou kunnen zeggen dat het nieuws van al-Baghdadi Trump goed uitkomt: twee weken geleden kreeg hij bakken kritiek over zich heen, omdat hij Amerikaanse elite-soldaten terugtrok uit het noorden van Syrië. De terugtrekking zou mogelijk in de regio tot de heropstanding van IS kunnen leiden", aldus Soenens.

"Maar met een aanval op de IS-leider kan de president een grote overwinning op zijn naam schrijven. Je mag er zeker van zijn dat hij niet over één nacht ijs is gegaan. Hier is een lange voorbereiding aan voorafgegaan, via de inlichtingendiensten (CIA) om al-Baghdadi te kunnen lokaliseren."

Rudi Vranckx: "Zou klap zijn voor IS, maar dreiging is daarmee niet voorbij"

Als leider van IS was al-Baghdadi de meest gezochte man ter wereld geworden, zegt VRT NWS-expert Rudi Vranckx in "De ochtend". Al-Baghdadi is al enkele keren doodverklaard, dus voorzichtigheid blijft volgens hem geboden. "Zelfs vanuit Iran en Irak beginnen inlichtingendiensten te bevestigen dat het zou waar zijn. Maar laat ons een slag om de arm houden en zien of het DNA-onderzoek bevestigt dat hij het daadwerkelijk is."

De militaire operatie zou hebben plaatsgevonden in de regio Idlib, in het noordwesten van Syrië. Dat verbaast waarnemers, omdat het geen IS-gebied is. "Die provincie is nog onder controle van het verzet. Er zijn verschillende bewegingen actief, onder meer Al Qaeda in Syrië, het vroegere al-Nusra, maar ook IS heeft in de regio opnieuw voet aan de grond gekregen."

Als hij effectief omgekomen is, is dat een grote klap voor de terreurbeweging, aldus Vranckx, maar daarmee is de dreiging niet voorbij. "IS heeft nog slapende cellen. Ze hebben allicht ook nog aanhangers buiten hun gebied en zelfs in het westen. Al Qaeda heeft zich ook verveld na de dood van Bin Laden."

Beluister het gesprek met Rudi Vranckx in "De ochtend":

Meest gelezen