Sophie Wilmès met Charles Michel.

Waarom is juist Sophie Wilmès de nieuwe premier geworden? "De MR heeft een nieuwe vedette nodig"

Gisteren aangekondigd: de 44-jarige Sophie Wilmès wordt de nieuwe premier van de federale regering in lopende zaken. De MR-politica volgt partijgenoot Charles Michel op. Waarom is keuze juist op haar gevallen? Wetstraatwatcher Johny Vansevenant is niet echt verrast: ze is van de grootste partij, is de enige die Nederlands kan spreken en ze is van de strekking-Michel.    

"Sophie Wilmès' partij is de grootste partij, groter dan de CD&V, groter dan de Open VLD. Maar we mogen ook niet vergeten dat MR onthoofd wordt: de twee absolute toppers, Charles Michel en Didier Reynders, trekken naar Europa. Er is een nieuwe vedette nodig. Wilmès wordt die nieuwe vedette van de MR. Bovendien spreekt ze als enige - van MR-politici binnen de federale regering - Nederlands, en ze is van de strekking-Michel (niet van de strekking-Reynders). Michel wilde ook heel graag dat zij het zou overnemen", somt Vansevenant op in "De ochtend" op Radio 1. 

(lees rustig voort onder de foto)

Didier Reynders en Charles Michel zij aan zij.

In de wandelgangen wordt gefluisterd dat de "MR nu wel goed, te goed bedeeld" is. De liberale partij heeft drie topjobs binnengehaald. "Maar bij MR zeggen ze dat Michel Europees president geworden is "op eigen verdienste", omdat hij een goede indruk maakte bij leiders als de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron", zegt Vansevenant. Hij vergelijkt het met Herman Van Rompuy die tien jaar geleden weggeplukt werd om president van Europa te worden. Van Rompuy maakte ook een goede indruk op Duitsland en Frankrijk.

"Vergeet niet dat Didier Reynders vijf jaar geleden naast het Europese commissariaat greep, ten voordele van Marianne Thyssen van de CD&V. Anderzijds: de MR is de enige partij die zeker is om in de volgende federale regering te zitten, want in paars-geel met de PS en de N-VA is er zeker een Vlaamse partij overbodig. Niemand wil de MR voor het hoofd stoten", ziet Vansevenant.

Waarom niet de ambitieuze Koen Geens?

De naam van Koen Geens (CD&V, de minister van Justitie) viel ook als nieuwe premier.  Vansevenant: "Hij had ongetwijfeld ambitie. Het zou mooi op zijn palmares gestaan hebben. Je hebt altijd de stille hoop dat wie er zit als premier, kan blijven in de volgende regering."

"Anderzijds: het is véél eenvoudiger om alles te laten zoals het is, wat de verdeling van de bevoegdheden betreft. Het zou een ingewikkeld kluwen geworden zijn en het zou een slechte indruk gegeven hebben voor de politiek als er geruzie is voor een post in lopende zaken. Trouwens, Koen Geens heeft een compensatie gekregen: hij krijgt bij het vertrek van Didier Reynders Europese Zaken erbij in zijn portefeuille."    

Koen Geens.

Charles Michel wordt pas op 1 december Europees president, maar vertrekt nu al uit de Belgische politiek. Was de premier niet langer houdbaar? "De N-VA kaartte de afwezigheid aan van Michel. Hij was 5 weken niet meer naar  de Kamer gekomen. De vraag was dan ook: Waar is de premier", analyseert Vansevenant.

Hij wijst op de buitenlandse contacten die Michel volop aan het leggen is. Hij is zich aan het voorbereiden. "Op 12 december moet Michel meteen al een Europese top voorzitten, onder meer over de begroting, het klimaat en migratie. Michel wil zeker geen mal figuur slaan." 

Wilmès legt straks de eed af als nieuwe premier. Veel zal ze echter niet kunnen forceren met haar regering in lopende zaken. "Het zal niet meer zijn dan op de winkel passen. Nieuwe initiatieven zijn niet mogelijk. Wat kan deze regering wél nog doen? Waar geen politieke discussie over is, daarover beslissen, zoals bijvoorbeeld noodmaatregelen treffen voor de brexit." 

Meest gelezen