Videospeler inladen...

Minister Koen Geens (CD&V): "Duidelijke werkafspraken maken met het parlement om de rust terug te brengen"

Vicepremier Koen Geens (CD&V) wil duidelijke werkafspraken maken met het parlement. Op die manier wil hij "de rust terugbrengen in de keet", zei hij in de Zevende Dag. Geens wil vermijden dat er, zoals afgelopen week, zaken worden gestemd die de stabiliteit in gevaar zouden kunnen brengen. Op aangeven van PVDA-PTB werd toen extra geld voor de zorg gestemd. 

Vrijheid is belangrijker dan geluk. Met die oneliner verdedigde federaal vicepremier Koen Geens gisteren het recht van het parlement om initiatief te nemen. Waarmee hij uiteraard verwees naar de demarche van PTB om extra geld voor verpleegkundigen aan de noodbegroting toe te voegen - die met de hulp van het Vlaams Belang een meerderheid haalde. DAt zou zo'n vierhonderd miljoen per jaar kosten, terwijl er in Lopende Zaken eigenlijk geen ruimte is voor nieuw beleid. 

De vrijheid waarover Geens het heeft, maakt hem zelf, als regeringslid,  niet gelukkig. Vrijheid wordt maar beter aangestuurd, denkt hij, en daarom pleit de vicepremier en minister van Justitie voor duidelijke werkafspraken met het parlement, nu de regering in Lopende Zaken blijft. "Er zijn werkafspraken nodig om het realisme terug in de keet te krijgen."

"Geen sprake van shutdown"

Nog in de Zevende Dag was ook Egbert Lachaert, Kamerfractieleider van Open VLD, niet erg gelukkig met de aanpassing aan de noodbegroting, de voorlopige twaalfden. "Als die niet langer goedgekeurd wordt, kunnen we de facturen niet langer betalen. Voorlopige twaalfden zijn de basis om de regering te laten draaien, dat gaat niet over nieuw beleid. Op dat vlak moet men niet aan politiek doen."

Volgens Kristof Calvo - fractieleider voor Groen, dat meestemde met de PVDA en uiteindelijk ook met het Vlaams Belang - is er van een shutdown geen sprake. Volgende week wordt die noodbegroting wellicht gewoon gestemd. "Wij stemden de vorige keren wel mee, ook al zitten er dingen in die begroting die wij niet leuk vinden. Maar de roep uit de sector van de zorg klonk te luid."

Calvo liet wel weten geen nieuwe zaken te willen toevoegen aan die noodbegroting, zoals (voorlopig nog) SP.A-voorzitter John Crombez  wél suggereerde. Hij zou willen morrelen aan het btw-tarief op energie.

Bekijk het gesprek met Kristof Calvo (Groen) en Egbert Lachaert (Open VLD) in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen