Videospeler inladen...

België stuurt speurders naar Groot-Brittannië om te helpen bij onderzoek naar 39 doden in koelcontainer

In het onderzoek naar de 39 doden in een koelcontainer in Essex, gaat ons land Belgische speurders sturen naar Groot-Brittannië. Dat zegt het federaal parket. De bedoeling is om alle informatie samen te leggen.

Vorig week werd een vrachtwagen met 39 lichamen ontdekt in Essex. Aanvankelijk werd gedacht dat het vooral om Chinese migranten ging, maar intussen zijn er steeds meer vermoedens dat op z'n minst enkele Vietnamezen tussen de slachtoffers zitten. Zo'n 24 families denken dat hun kinderen onder de slachtoffers zijn.

Tot vandaag blijft het onduidelijk op welke plek de slachtoffers in de koelwagen terechtgekomen zijn. De koelwagen zelf werd via de haven van Zeebrugge naar Engeland vervoerd. De twee chauffeurs die met de koelwagen hebben gereden, zijn opgepakt. Drie andere mensen die waren gearresteerd in de zaak, zijn intussen op borgtocht vrijgelaten.

We hopen zo veel mogelijk bewijselementen of aanwijzingen bijeen te krijgen die wijzen naar ons land of een buurland

Eric Van der Sypt, federaal parket

Om het Britse onderzoek te ondersteunen, gaat ons land nu speurders naar Groot-Brittannië sturen, bevestigt Eric Van der Sypt van het federaal parket in "De ochtend" op Radio 1. "De bedoeling is dat er vandaag of in de loop van de week Belgische speurders naar Engeland gaan om dus fysiek contact te hebben met hun Britse collega's. Van in het begin hebben we informatie uitgewisseld en samen bewijsstukken bekeken. Nu hopen we zo veel mogelijk bewijselementen of aanwijzingen bijeen te krijgen die wijzen in de richting van ons land of een buurland."

De belangrijkste vraag voor de speurders is dus wáár de slachtoffers precies in de koelcontainer zijn gestapt. "We kennen de route van de vrachtwagen, maar dat geven we nog niet vrij', zegt Van der Sypt. "Het is een belangrijk element van het onderzoek. Op basis daarvan zullen we moeten bepalen waar en wanneer de slachtoffers precies in de vrachtwagen zijn gekropen. Dat kan in België zijn, maar dat kan evengoed ergens anders zijn geweest, vroeger in het traject. Het is niet ongewoon dat we merken dat zo'n mensen soms dagen in een vrachtwagen zitten."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen