Videospeler inladen...

Boekenbeurs wil lezers en schrijvers dichter bij elkaar brengen: "Veel bezoekers is niet het enige doel"

Liefhebbers van fraaie prentenboeken, spannende thrillers, meeslepende romans, pakkende poëzie en inspirerende kookboeken, het is weer zover: in Antwerpen opent de 83e Boekenbeurs. Die lokte de voorbije jaren steeds minder volk. Nieuwe initiatieven willen de bezoeker dichter bij de auteur brengen. Voor sommige grote evenementen moet u wel bijbetalen. Vanavond gaat de beurs open voor gasten; morgen voor iedereen.

“Opnieuw minder bezoekers voor de Boekenbeurs.” Die zin dook de laatste jaren na elke editie van het boekenfeestje weer op. Vorig jaar was een dieptepunt qua publieksbelangstelling met maar 120.000 boekenfans. 

“Ik maak me daar geen zorgen over”, zegt directeur Vé Bobelyn in “De Ochtend” op Radio 1. “Het aantal bezoekers is geen criterium om te zeggen of een beurs al dan niet geslaagd is. We stappen daarvan af en we gebruiken andere “belevingsparameters” om de beurs te evalueren.”

Ontmoeting en verbinding

Vé Bobelyn wil vooral dat bezoekers meer betrokken worden en dat er interessante verbindingen ontstaan tussen lezers en schrijvers. Behalve een boek laten signeren en een kort praatje maken zijn daar dit jaar nog andere mogelijkheden voor. 

Joke van Leeuwen en ook andere auteurs spelen gids met een "Audiotour" doorheen de Boekenbeurs en nemen een klein groepje bezoekers mee op sleeptouw. Er zijn ontmoetingen op de sofa, een soort "meet and greet met een kopje koffie”. Ook al op weg naar de beurs kunt u een schrijver in levenden lijve ontmoeten. Elke dag zijn er treinreizen waar auteurs voorlezen en in gesprek gaan met hun publiek. 

Of die nieuwe initiatieven de bezoeker bekoren, moet blijken uit een grote enquête die de Boekenbeurs dit jaar organiseert. Daar kan iedereen zijn of haar zeg doen over hoe de beurs er de komende jaren moet uitzien.

Voor Vé Bobelyn is het haar eerste Boekenbeurs, nadat Alexis Dragonetti van Boek.be eerder dit jaar overleed. Wat haar betreft is deze editie van de Boekenbeurs de laatste met die naam. Ze wil er een “Boekenfeest” van maken, “maar het is wel de raad van bestuur van Boek.be die daarover beslist.” 

Literatuur Vlaanderen

Vlaams minister-president én minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) heeft de Boekenbeurs vanavond geopend. Hij bracht een cheque van 300.000 euro mee om "Vlaanderen in de wereld te profileren als een innovatieve topregio inzake cultuur". 

"We leggen de lat hoog", zei hij, "en we gaan daarvoor ook budgettair - ondanks de besparingen die we moeten doorvoeren - de nodige inspanningen doen. Het Vlaams Fonds der Letteren - tegenwoordig Literatuur Vlaanderen - krijgt er vanaf 2020 300.000 euro bij. Dat is een hele stap vooruit, in lijn met de hoge verwachtingen die we van Literatuur Vlaanderen hebben.

Toegangsprijs

En dan de toegangsprijs, die al enkele jaren voor discussie zorgt. Er klinkt kritiek op het feit dat je moet betalen om de Boekenbeurs binnen te gaan, zelfs zonder iets te kopen. De Foire du Livre, de Franstalige tegenhanger in Brussel, is gratis en trok dit voorjaar 5 procent meer bezoekers, zo'n 72.000.

Misdaadauteur Pieter Aspe keerde de Boekenbeurs in Antwerpen vorig jaar de rug toe, uit protest tegen het entreegeld. Dit jaar komt hij toch.

De toegangsprijs is dezelfde gebleven: 10 euro voor volwassenen. Kinderen komen er gratis in, jongeren tussen 12 en 17 betalen 6 euro. Nieuw dit jaar is het familieticket van 25 euro, voor maximaal 2 volwassenen en 4 jongeren.

Meer betalen voor evenementen met belangrijke schrijvers

Voor een aantal grote activiteiten op de nieuwe locatie hal 4XL, moet u extra betalen.  Geert Mak stelt de opvolger van “In Europa” voor, “Grote verwachtingen. In Europa 1999-2019”. De Amerikaanse schrijver Bill Bryson praat over zijn nieuwe boek “Het lichaam, een reisgids”; psychiater Dirk De Wachter over “De kunst van het ongelukkig zijn”. Dat zijn telkens evenementen van een paar uur. Culinaire auteurs Donna Hay en Pascale Naessens organiseren een heus diner. 

Andere schrijvers zijn "inbegrepen in de toegangsprijs". Enkele namen: Bart Moeyaert, Griet Op de Beeck, Ish Ait Hamou, Mohamed El Bachiri, Fleur Pierets, Charlotte Van den Broeck en vele andere landgenoten. Uit Nederland komen onder meer Toon Tellegen, Ilja Leonard Pfeijffer, Peter Buwalda, Oek de Jong en Kader Abdolah. Uit Groot-Brittannië Nicci Gerard en Santa Montefiore. Uit Duitsland de  Georgische Nino Haratischwili, die na haar vuistdikke familie- en historische roman “Het achtste leven (voor Brilka)” een nieuw boek voorstelt, “De kat en de generaal” over de oorlogen in Tsjetsjenië.

Nog wat cijfers: voor deze Boekenbeurs zijn 560 auteurs aangemeld, liggen 300.000 boeken in 75 stands en zijn er meer dan 1.000 signeersessies.  Kinderboeken worden gegroepeerd; er is een zone waar de nadruk ligt op literatuur en non-fictie en een andere waar de lezers van kunst en lifestyle hun gading vinden. 

Er worden ook prijzen uitgedeeld: de Hercule Poirotprijs voor de beste Vlaamse misdaadroman en de Boekenleeuw en Boekenpauw voor kinder- en jeugdboeken.

Ambitie om ooit zelf op de Boekenbeurs te staan?

Voor wie zelf een boek wil schrijven biedt vzw Creatief Schrijven op de Boekenbeurs allerlei mogelijkheden: een workshop volgen bij een ervaren auteur of zelf je boekproject "pitchen" (verdedigen) bij een uitgever. 

Nog dit: de Boekenbeurs werkt dit jaar samen met de Haven van Antwerpen en organiseert ook een groot mobiliteitscongres. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen