Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Colombiaanse hoofdstad Bogota krijgt eerste vrouwelijke burgemeester

In Colombia is de linkse centrumkandidate Claudia López als eerste vrouw verkozen tot burgemeester van Bogota. López is openlijk lesbisch en staat symbool voor de strijd tegen de corruptie. 

Claudia López behaalde 35,24 procent van de stemmen en deed daarmee iets beter dan de liberaal Carlos Fernando Galán (32,49 procent), zo blijkt met 98,17 procent van de stemmen geteld. De 49-jarige López volgt de liberaal Enrique Peñalosa op.

De kiescampagne werd gekenmerkt door heel wat gewelddadige incidenten, maar de stembusslag zelf verliep kalm. Meer dan 100.000 personen traden tijdens de verkiezingen aan om een functie als gouverneur, burgemeester of lokale dan wel provinciale verkozene in de wacht te slepen. Het ging om de eerste lokale verkiezingen in het land sinds toenmalig president Juan Manuel Santos in 2016 een vredesakkoord sloot met de guerrillabeweging FARC-EP en zo een einde maakte aan 52 jaar van gewapend conflict.

De vredesovereenkomst ten spijt kwam het toch opnieuw tot heel wat geweld in de aanloop naar de verkiezingen en de overheid slaagde er niet in om die tendens te keren. Zeven kandidaten werden gedood en tientallen anderen aangevallen of bedreigd. Critici van president Iván Duque menen dat dit komt doordat Duque zich niet erg gewillig toont om het akkoord volledig uit te voeren. Ook was er tijdens het kiesproces heel wat bezorgdheid over mogelijke fraude of corruptie bij de kandidaten.

Meest gelezen