AFP or licensors

Britse parlement zegt "nee" tegen vervroegde verkiezingen op 12 december (maar stemt er vandaag opnieuw over)

Het Britse Lagerhuis heeft gisteravond gestemd over het houden van vervroegde verkiezingen. Het voorstel van premier Boris Johnson om die verkiezingen te organiseren op 12 december heeft niet de nodige tweederdemeerderheid gehaald. De regering is van plan om vandaag een nieuwe poging te wagen, met een ander wetsvoorstel.

Gisteravond hebben de parlementsleden zich uitgesproken over het al dan niet houden van vervroegde verkiezingen. Het voorstel van premier Boris Johnson om die verkiezingen te houden op 12 december werd niet goedgekeurd: 299 parlementsleden stemden voor, 70 tegen. De anderen, 272 parlementsleden in totaal, stemden niet. Johnson bleef zo een heel eind verwijderd van de tweederdemeerderheid die hij nodig had.

De stemming kwam er nadat de premier door het parlement was gedwongen om uitstel te vragen aan de EU. Johnson, die steeds gezworen had om de brexit geregeld te hebben tegen 31 oktober, kwam daarom met een voorstel voor vervroegde verkiezingen op de proppen. Tevergeefs, zo blijkt, maar hij geeft nog niet op.

Wat is Johnsons volgende zet?

Om toch nog de verkiezingen op 12 december te organiseren, tovert de premier nog een wit konijn uit zijn hoed: een nieuw wetsvoorstel, waarover waarschijnlijk vandaag gestemd zal worden. Om dat voorstel goed te keuren is er slechts een gewone meerderheid nodig. 

Maar het zal ook niet makkelijk worden om dit voorstel door het parlement te krijgen. Voor erover gestemd zal worden, kunnen de verschillende partijen nog amendementen toevoegen, die de voorwaarden van de verkiezingen mee bepalen. Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat de parlementsleden het nu wel op magische wijze eens zouden raken over een voorstel. Ook kunnen Johnson en zijn achterban zelf afhaken, als ze niet akkoord gaan met de amendementen.

Bekijk de reportage over de stemming uit "Het Journaal" hier en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Komen er dan nog verkiezingen?

Volgens Lia van Bekhoven, correspondent in Londen, is er toch nog een kans dat er in december verkiezingen komen. "Zowel de LibDems (Liberal Democrats) als de Scottish Nationalist Party (twee oppositiepartijen, nvdr.) willen graag nieuwe verkiezingen. Op die manier zouden ze namelijk een meerderheid kunnen krijgen in het parlement om een nieuw referendum te organiseren", aldus Van Bekhoven.

Voor de erg pro-Europese LibDems zijn nieuwe verkiezingen dus de laatste kans om de brexit tegen te houden. "Als de brexit er nog doorkomt voor de verkiezingen, zal het moeilijk zijn voor de kleine partij om overeind te blijven. Het Verenigd Koninkrijk in de EU houden is namelijk steeds hun belangrijkste agendapunt geweest", legt Van Bekhoven uit.

Wat nu met het uitstel tot 31 januari 2020?

Gisteren kreeg het VK van de EU drie maanden uitstel om de brexit tot een goed einde te brengen. Het gaat om een "flextension", een flexibel uitstel, wat wil zeggen dat het Verenigd Koninkrijk ook voor de datum van 31 januari 2020 de EU mag verlaten, mocht alles al in kannen en kruiken zijn.

Dat uitstel zal volgens Lia van Bekhoven weinig veranderen aan de situatie: "Er is nog steeds geen ruimte voor toegevingen en compromissen, de partijen vertrouwen elkaar niet. Een uitstel zal hier niets aan veranderen."

Bekijk hieronder de analyse van Lia van Bekhoven in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen