Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch: "Amerikaanse sancties in Iran veroorzaken onnodig menselijk lijden"

In Iran hebben burgers steeds minder toegang tot medicijnen, dat blijkt uit een nieuw rapport van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Het gebrek aan medicijnen en andere humanitaire goederen komt door Amerikaanse sancties tegen Iran, die van kracht zijn sinds vorig jaar. 

Volgens een nieuw rapport van Human Rights Watch hebben Iraanse burgers door Amerikaanse sancties steeds beperktere toegang tot medicijnen. Vooral mensen met bijzondere medische aandoeningen worden getroffen. 

De sancties zijn van kracht sinds 2018, toen de VS zich terugtrok uit het internationale nucleaire akkoord met Iran. Volgens de VS zou Iran dat akkoord geschonden hebben door opnieuw kernwapens te ontwikkelen. 

De sancties die de Trump-administratie Iran heeft opgelegd hebben een negatieve invloed gehad op de humanitaire noden en het recht op gezondheid voor miljoenen Iraniërs

Human Rights Watch

Het gaat om economische sancties die  handel van Amerikaanse en Europese bedrijven met Iran beperken. Medicijnen en andere humanitaire goederen vallen hier eigenlijk niet onder, maar veel bedrijven zijn door de sancties afgeschrikt om ook in die sector handel te drijven met Iran, uit angst voor vervolging van de VS.

Volgens Human Rights Watch is het de plicht van de Verenigde Staten om hier duidelijk over te communiceren, zodat de sancties geen onnodig menselijk leed veroorzaken. De organisatie vindt dat de VS aan bedrijven duidelijk moet maken dat er geen vervolging dreigt als ze bijvoorbeeld medicijnen willen exporteren naar Iran.

De situatie is vooral verergerd nadat de sancties tegen Iran werden verscherpt in september van dit jaar. “De beslissing om verdere sancties te stellen voor de Iraanse Centrale Bank beperkt de laatste overgebleven Iraanse financiële instelling om deel te nemen aan buitenlandse transacties met betrekking tot humanitaire import, wat de “uitzondering op humanitaire goederen” zo goed als betekenisloos maakt”, aldus Human Rights Watch.

Meest gelezen