Bin Laden, Hoessein en al-Baghdadi.

Hoe 3 opeenvolgende Amerikaanse presidenten aankondigen dat ze "topschurken" hebben uitgeschakeld

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gisteren de dood kunnen aankondigen van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Hij is daarmee de derde Amerikaanse president op rij die een "vijand van de VS" van zijn lijstje kan schrappen. Voorgangers Barack Obama en George Bush wisten onder hun bewind respectievelijk Al Qaeda-leider Osama bin Laden en de Iraakse dictator Saddam Hoessein te vatten. Een overzicht van de presidenten met hun vangst van een "topschurk". Wie, wat, waar en wanneer.

1. George Bush vat Saddam Hoessein levend

"Ladies and gentlemen, we got him", het zijn de bekende triomfantelijke woorden die op 13 december 2003 worden uitgesproken door Paul "Jerry" Bremer, de toenmalige Amerikaanse bewindvoerder in Irak. Met "him" bedoelt Bremer de Iraakse dicator Saddam Hoessein.

De beelden van de arrestatie van Hoessein-onder-het-stof gaan de wereld rond. We zien een verwilderde man die uit een ondergrondse ruimte kruipt. "Ik ben de president van Irak en wil onderhandelen", klonk het in het Engels tegen de Amerikanen die hem uit het hol haalden.

BEKIJK De aankondiging door Paul Bremer:

Videospeler inladen...

BEKIJK Soldaat legt uit hoe Saddam Hoessein aangetroffen werd:

Videospeler inladen...

Hoessein - de man die in zijn leven 8 dubbelgangers gebruikte en nooit 2 nachten op dezelfde plek sliep - wist maandenlang uit handen van Amerikaanse soldaten te blijven, talloze vruchteloze invallen ten spijt. Tot een familievriend zijn schuilplaats, een boerderij in de omgeving van zijn geboortestad Tikrit, verraadde.

President George Bush viseerde Hoessein, na onder meer 2 Golfoorlogen en een kat-en-muisspel over massavernietigingswapens. Bush vraagt een eerlijk proces voor de gearresteerde dictator, maar heeft wel zo zijn eigen opvattingen over de strafmaat: "Ik weet wel hoe ik hem zou behandelen, maar het is nu aan de inwoners van Irak."

BEKIJK George Bush vraagt een eerlijk proces:

Videospeler inladen...

Het proces duurt drie jaar met als verdict: de doodstraf. De Amerikanen leveren in 2006 Hoessein uit aan de Iraakse overheid waarop de ex-president op een zaterdagochtend wordt opgeknoopt.

Een filmpje van de executie circuleert een dag later op het internet. Hoessein verzet zich niet en blijft de hele tijd bidden. De mannen die Hoessein naar zijn dood begeleiden, scanderen "Moqtada", naar de naam van een grote tegenstander van Hoessein.   

BEKIJK Saddam Hoessein op zijn proces:

Videospeler inladen...

BEKIJK Saddam Hoessein richting executie:

Videospeler inladen...

2. Barack Obama vat Osama bin Laden

2 mei 2011. Barack Obama meldt dat Osama bin Laden door Amerikaanse elitetroepen is doodgeschoten in Pakistan. Bin Laden werd beschouwd als het brein achter de aanslagen van 9/11 waarbij in de VS ruim 2.700 mensen omkomen.

De delicate operatie wordt live gevolgd in het Witte Huis (foto onder) door het zogenoemde nationale veiligheidsteam, met onder anderen Obama zelf en Hillary Clinton, toen de minister van Buitenlandse Zaken.

De militaire actie werd live gevolgd vanuit de Situation Room.
2011 MCT

BEKIJK Barack Obama kondigt de dood aan van Osama bin Laden:

Videospeler inladen...

Bin Laden bevond zich in een luxueuze ommuurde villa in Abbottabad, 50 kilometer ten noordoosten van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Vijftig speciaal getrainde commando's werden 's nachts met helikopters gedropt en drongen binnen met behulp van explosieven.

Nadat ze verschillende kamers hadden doorzocht, vonden ze Bin Laden achter een gordijn aan zijn bed. Hij bleek ongewapend, maar verzette zich "op een of andere manier" en werd toen neergeschoten. Bin Laden kreeg meerdere kogels in het linkeroog en hoofd. Gezichtsherkenning en DNA-onderzoek moesten bevestigen dat het werkelijk om Bin Laden ging. 

De Al Qaeda-leider kreeg de daarop volgende dag meteen een anoniem zeemansgraf in de Arabische Zee. De begrafenisceremonie werd uitgevoerd aan boord van het Amerikaanse vliegdekschip USS Carl Vinson waarbij het stoffelijke overschot in een wit laken werd gewikkeld.

Volgens de Amerikaanse regering vond Bin Laden in zee zijn laatste rustplaats omdat 1) ze moeilijk een land zouden vinden dat hem wenste te begraven en 2) omdat volgens de islamitische regels een lichaam binnen de 24 uur moet begraven worden.

BEKIJK De minutieus voorbereide Osama Bin Laden-operatie:

Videospeler inladen...

3. Donald Trump vat al-Baghdadi

Het voorbije weekend kondigde president Donald Trump op Twitter "groot nieuws" aan. Dat nieuws was de dood van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Hij had zichzelf met een bommengordel opgeblazen toen hij achtervolgd werd in een tunnel door Amerikaanse militairen in het noordwesten van Syrië. Ook Trump volgde de militaire inval live vanuit de Situation Room, zoals voorganger Obama dat deed.  

FOTO: Donald Trump in de Situation Room voor de actie tegen al-Baghdadi.

Trump legde in een toespraak gedetailleerd uit hoe al-Baghdadi gedood werd. Volgens de president stierf hij geen heldendood, integendeel: "Het was de dood van een lafaard". "Hij was in paniek, huilde van schrik, en nam met zijn bommengordel drie van zijn kinderen mee in de dood."

Trump bedankte Rusland, Turkije, Irak en de Syrische Koerden die hielpen, maar richtte zich toch vooral tot zijn Amerikaanse troepen. En hij wees op zijn eigen verdienste. "Vanaf mijn eerste dag als president wilde ik al-Baghdadi. We hebben andere terroristen gevangen, maar niet de grote namen." 

BEKIJK Donald Trump noemt al-Baghdadi "een verdorven man":

Videospeler inladen...

Meest gelezen