Psychiaters zullen geestelijke toestand van Marc Dutroux opnieuw onder de loep nemen 

Een team van psychiaters zal de geestelijke toestand van moordenaar en pedoseksueel Marc Dutroux opnieuw beoordelen. Ze moeten uitmaken wat het risico is dat hij zou hervallen. Als de resultaten gunstig zijn, kunnen zijn advocaten het onderzoek gebruiken wanneer ze Dutrouxs vervroegde vrijlating vragen. Toch blijft het erg onwaarschijnlijk dat Dutroux ooit op vrije voeten komt. 

Begin deze maand vroegen de advocaten van Dutroux om een nieuw psychiatrisch onderzoek van hun cliënt. Drie psychiaters moeten uitmaken wat het risico is dat Dutroux zou hervallen als hij vrijkomt uit de gevangenis van Nijvel. Ze moeten ook hun advies geven of Dutroux beter behandeld zou worden via een gespecialiseerde begeleiding voor seksuele geweldplegers. 

Het onderzoek zal gebeuren door "externe psychiaters (die dus niet in de gevangenis werken, red.), die erkend zijn voor hun kennis op vlak van psychopaten, seksuele afwijking en delinquenten in de brede zin", zei de rechter. Hun rapport moet klaar zijn tegen 11 mei 2020.

Al jaren probeert Dutroux vrij te komen uit de gevangenis. Als het rapport van de psychiaters mild is, kunnen zijn advocaten dat gebruiken wanneer ze opnieuw zijn vervroegde vrijlating vragen. Bij zijn veroordeling in 2004 noemden psychiaters Dutroux "een leugenaar, een manipulator en een psychopaat van de ergste soort", en dat zou volgens hen ook niet veranderen. "Maar om voor eens en altijd zeggen dat iemand een psychopaat is, lijkt me wat kort door de bocht", zegt advocaat Bruno Dayez.  

Toch is het erg onwaarschijnlijk dat Dutroux vervroegd vrij zou komen. Daar speelt het eerste psychiatrisch rapport een rol. Zijn misdaden, de symboolwaarde van de zaak, het feit dat hij het heel moeilijk zal hebben om een huis en een bezigheid te vinden, en zijn houding tegenover de slachtoffers zijn andere argumenten om hem nooit meer vrij te laten.

De advocaten blijven wel mikken op 2021 om Dutroux vrij te krijgen. "Maar los van zijn vervroegde vrijlating, vind ik de manier waarop hij nu is opgesloten, mensonwaardig", zegt Dayez. Als de psychiaters adviseren dat therapie nuttig zou zijn, kan er mogelijk iets veranderen aan die omstandigheden.

Het was de strafuitvoeringsrechtbank in Brussel die vandaag toestemde met een nieuw psychiatrisch onderzoek. Het hof verwees daarbij naar een uitspraak van Europees Hof voor de Rechten van de Mens uit 2013. Daarin werd gezegd dat een levenslange veroordeling maar menswaardig is als die in loop van de opsluiting kan worden geëvalueerd. Dutroux was zelf niet aanwezig op de zitting. Jean Lambrecks, de vader van slachtoffer Eefje, was wel aanwezig. Hij wenste achteraf niet te reageren. 

Meest gelezen