Conservatief-katholieke organisatie wil opera over Jeanne d’Arc laten schrappen, De Munt verdedigt artistieke vrijheid

De Munt-directeur Peter De Caluwe verdedigt de voorstelling "Jeanne d'Arc au bûcher", geregisseerd door Romeo Castellucci, en gaat niet in op de eis tot annulering van een Franse conservatief-katholieke organisatie.

De opera “Jeanne d’Arc au bûcher” - Jeanne d’Arc op de brandstapel - van de Franse componist Arthur Honegger, in een regie van de Italiaanse regisseur Romeo Castellucci, wordt vanaf 5 november opgevoerd in De Munt in Brussel. De operaproductie was eerder al te zien in Lyon en werd internationaal gelauwerd.

Jeanne d’Arc beledigen is God en Frankrijk beledigen

De Franse conservatief-katholieke organisatie Fédération Pro Europa Christiana neemt aanstoot aan de opera, die ze “obsceen  en transgender” noemt. “Een volledig naakte actrice doet alsof ze Jeanne d’Arc vertolkt en verandert tijdens de voorstelling van geslacht.” De conservatief-katholieke organisatie is al in augustus met een petitie gestart; daar staan nu ruim 10.000 handtekeningen onder. De groep eist dat de opera "onmiddellijk wordt geannuleerd".

De Munt-directeur Peter De Caluwe reageert op de website van zijn operahuis. De portrettering van Jeanne d’Arc kan niet op ieders goedkeuring rekenen. “Dat is prima,” schrijft De Caluwe. Maar de eis om de voorstelling te annuleren is "een brug te ver". 

Regisseur  Castellucci "toont Jeanne als een erg menselijk personage in al haar breekbare essentie," schrijft de operadirecteur. Aan het begin van de opera is ze een concierge. Een doelbewuste keuze volgens De Munt. "De figuur wordt ontdaan van alle symboliek en uiteindelijk staat er een naakte vrouw op het podium". Ook dat is geen revolutionaire voorstelling van Jeanne d’Arc, zegt De Caluwe.

De Fédération stoort er zich aan dat Jeanne in mannenkleren wordt getoond. “Dat is exact hetzelfde verwijt dat Jeanne te horen kreeg bij haar proces in 1431," reageert Peter De Caluwe. Het is een vaststaand feit dat Jeanne ervoor koos om mannenkleren te dragen en haar haar kort te knippen, om beter te kunnen vechten. 

De munt staat voor 100 procent achter de productie van Romeo Castellucci

"De Munt draagt de vrijheid van meningsuiting hoog in zijn vaandel. Wij respecteren de mening van anderen, maar vragen van de ander evenzeer respect voor onze visie. De Munt staat voor 100 procent achter de productie van Romeo Castellucci," staat in de mededeling van het Brusselse operahuis. 

Bekijk hier beelden van de opera in Lyon:

Wie was Jeanne d'Arc?

Jeanne d'Arc (1412-1431) speelde een belangrijke rol in de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Ze werd beschuldigd van ketterij en stierf op haar negentiende op de brandstapel. Later werd ze in ere hersteld en vervolgens zalig en heilig verklaard. Jeanne d'Arc is een van de patroonheiligen van Frankrijk. 

Het is niet de eerste aanvaring van de Italiaanse regisseur Romeo Castellucci met conservatieve katholieken. In 2010 creëerde hij de theatervoorstelling "Over het aanschijn van Christus", waarin kinderen een reusachtige afbeelding van Christus op de scène bekogelen. Toen het stuk in deSingel in Antwerpen werd opgevoerd, gooiden tegenstanders een stinkbom.  In 2018 werd op bevel van de overheid een stuk weggelaten, bij een opvoering in Frankrijk.

Meest gelezen