Vicky Pollard

"No, but yeah, but no, but yeah": beluister hier "Little brexit", het eenmalige vervolg op "Little Britain"

Matt Lucas en David Walliams hebben een eenmalig vervolg op "Little Britain"gemaakt, dit naar aanleiding van de brexit. Het gaat om een radioversie van het populaire komische programma dat in de jaren 2000 wereldwijd een hit was en tal van iconische personages tot leven wekte.

"Computer says no", "No, but yeah, but no, but yeah..." of "I'm the only gay in the village": het is slechts een greep uit de karrenvracht aan onvergetelijke oneliners uit "Little Britain", het populaire komische programma van Matt Lucas en David Walliams. Dat liep van 2003 tot 2006 op de BBC (met "Little Britain USA" als uitloper in 2008) en groeide uit tot een wereldwijde hit.

In het kader van de aanslepende brexit hebben Lucas en Walliams nu een vervolg aan dit succes van weleer gebreid, dit onder de noemer "Little brexit". Het gaat om een radioversie die gisteravond op BBC Radio 4 is uitgezonden, de datum waarop het Verenigd Koninkrijk normaal uit de Europese Unie had moeten stappen. Daarmee keert het programma naar zijn roots terug want het begon ooit als een sketchshow op diezelfde radiozender.

Onder anderen de personages Dafydd Thomas, Vicky Pollard, Carol Beer en Lou & Andy zijn in "Little brexit" te horen. Luisteraars komen daarbij te weten welk effect de brexit op hun leven heeft. Originele leden van de cast als Ruth Jones, Anthony Head en de verteller Tom Baker maken eveneens hun opwachting.

"Een wreed soort comedy"

Vorig jaar zei Walliams nog dat hij "Little Britain" vandaag op een heel andere manier zou maken. "De tijden zijn anders nu", vertelde hij toen aan Radio Times. "Allerlei gevoeligheden zijn veranderd. Toch wil ik niks uitsluiten want ik vind dat je over alles en iedereen moppen moet kunnen maken."

Eind 2017 stelde Lucas het nog scherper door "Little Britain" als "een wreed soort comedy" te omschrijven. "Als ik in de tijd zou kunnen terugkeren en "Little Britain" opnieuw kon maken, dan zou ik die grapjes over travestieten niet maken", zei hij. "Ik zou ook geen zwarte personages spelen. Eigenlijk zou ik de serie vandaag niet meer maken. Ze zou mensen tegen de borst stuiten. We maakten destijds een wreder soort comedy dan ik vandaag zou maken."

Meest gelezen