VS-president Trump prijst Mechelse herder die IS-leider al-Baghdadi te grazen nam: "Zo'n hond wil je niet achter je aan"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een foto verspreid van de hond die het Amerikaanse leger heeft gebruikt om IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi te vatten en te doden. Het gaat om een Mechelse herder. "Ook bij de raid op Osama bin Laden gebruikte het Amerikaanse leger zo'n hond", zegt dierenvriend Chris Dusauchoit.

"We hebben een foto vrijgegeven van de prachtige hond (wiens naam we niet vrijgeven) die een geweldige prestatie leverde bij het vangen en doden van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi." Dat schrijft de Amerikaanse president Donald Trump vanavond bij een foto van een hond op Twitter.

Ook toen Trump de dood van al-Baghdadi bekendmaakte, bracht hij hulde aan de "mooie" en "getalenteerde" hond die bij de raid op de IS-leider is gebruikt.

Volgens Amerikaanse media gaat het om een Mechelse herder, een ras dat naar de stad in de provincie Antwerpen is vernoemd. Het dier in kwestie zou al-Baghdadi in een tunnel hebben opgejaagd waar hij zichzelf uiteindelijk opblies. De hond geraakte daarbij gewond.

Dierenvriend Chris Dusauchoit is niet verbaasd dat het Amerikaanse leger een Mechelse herder heeft ingezet. "Ook bij de raid op Osama bin Laden gebruikte het zo'n hond", zegt hij aan VRT NWS. "Het ras is internationaal erg gewild door veiligheidsdiensten en politie. Mechelse herders zijn sterk, atletisch en ze zijn niet gauw bang."

"Waarschijnlijk ging het ook nu om een aanvalshond die het leger kon vooruitsturen. Zulke dieren worden uitvoerig getraind. Ze leren met oorbeschermers uit helikopters neerdalen en ze leren omgaan met het helse lawaai van gevechten. Zo'n hond wil je niet achter je aan."

De Franse veiligheidsdiensten maken overigens ook gebruik van Mechelse herders. Dat was onder meer het geval bij een raid op een appartement in Saint-Denis nabij Parijs, enkele dagen na de bloedige aanslagen van 13 november 2015. Daarbij kwam de hond Diesel om het leven.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen