PLAN B AFLEVERING #6: De Vlaamse "tussentaal", een moeilijke taal voor Franstaligen

In de podcast PLAN B gaan de politieke journalisten Alain Gerlache (RTBF) en Ivan De Vadder (VRT) elke week op zoek naar de verschillen én de gelijkenissen tussen Vlaanderen en Franstalig België. Deze week vertelt Ivan De Vadder (in het Frans) over een fenomeen van de Vlaamse samenleving.

Het "Verkavelingsvlaams", de taal die veel Vlamingen dagelijks gebruiken en waar "heten" "noemen" is geworden, brengt veel Franstaligen in de war. Ze hebben op school het Algemeen Nederlands "aangeleerd" gekregen, schrikken van de verschillen die ze horen en denken dat ze onze "tussentaal" veel minder gemakkelijk kunnen begrijpen. Het is voor hen vaak een van de drempels om zich makkelijk in discussies te mengen. Ivan De Vadder legt (in het Frans uit) hoe die "tussentaal" ontstaan is, en hoe je die moet "begrijpen".

Meest gelezen