Nicolas Maeterlinck

Premier Sophie Wilmès (MR) over federale onderhandelingen: "Het gaat te traag"

Eerste werkdag vandaag voor Sophie Wilmès (MR) als premier van ons land. "Een gevoel van verantwoordelijkheid", benoemt ze haar gevoel vanmorgen. Verantwoordelijkheid die ze ook zal blijven nemen als onderhandelaar voor de volgende federale regering. "En eerlijk gezegd, ik voel dat het niet snel genoeg gaat", zegt Wilmès. 

Sophie Wilmès is premier van een regering in lopende zaken. Ze wil dat er snel een volwaardige regering komt. Maar de onderhandelingen vlotten niet genoeg, vindt de nieuwe premier. "Het is heel belangrijk voor ons land dat er een echte regering is die echte maatregelen kan nemen. Om dat te kunnen bereiken moeten we echt spreken, inhoudelijk spreken. Ik heb het gevoel dat dat nog niet genoeg het geval is."

Wilmès heeft "veel respect" voor het werk van de preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) die de onderhandelingen momenteel in goede banen leiden. "Ik vraag alleen dat we komen tot een positief besluit voor iedereen", aldus Wilmès. "Er moet vlugger gewerkt worden en er moet zeker en vast meer gepraat worden. Niet alleen tussen de PS en de N-VA, maar ook met de andere partijen die een coalitie zouden kunnen vormen."

Maar welke partijen er allemaal in de volgende federale regering moeten zitten is op dit moment "voor niemand duidelijk", stelt Sophie Wilmès. "En dat betreur ik." Sowieso moet er eerst over een project worden gesproken. "Dat is het belangrijkste", vindt premier Wilmès. En dan kunnen we zien met wie het mogelijk is."

"Meerderheid tussen twee extreme partijen is slecht voor ons land"

Wilmès leidt nu een regering in lopende zaken zonder meerderheid in het parlement. "Een moeilijke situatie", beseft ze zelf. Dat bleek bijvoorbeeld vorige week, toen de stemming over de (nood)begroting uitgesteld moest worden omdat een meerderheid van de oppositiepartijen een amendement in verband met extra geld voor verplegers goedgekeurd kreeg.

"Het parlement is soeverein en kan stemmen hoe en wat het wil", zegt de nieuwe premier daarover. "Maar ik betreur dat er zich vorige week een meerderheid gevormd heeft tussen twee extreme partijen (de uiterst linkse PVDA en het uiterst rechtse Vlaams Belang, red.). Dat is slecht voor ons land. Bovendien is het amendement gestemd zonder deftig debat over de inhoud en het begrotingstraject. Er moet natuurlijk iets gebeuren voor de verpleegsector, maar daar moet een echt debat over gevoerd worden."

"Ik ben iemand van dossiers"

Als premier in lopende zaken is het voor Sophie Wilmès nu zaak om "de continuïteit te garanderen". "Ik ben iemand van dossiers en die wil ik nu bestuderen. Want er is nog veel werk, er zijn verschillende dossiers."

Een heel dringende zaak is de brexit, de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. "Dat is heel belangrijk voor België. Maar ook voor Vlaanderen."

Meest gelezen