Videospeler inladen...

Huizenprijzen opnieuw gestegen, woonbonus zorgde wel degelijk voor verkoopspiek in oktober

De prijzen van huizen en appartementen in ons land blijven stijgen. Dat blijkt uit cijfers van de notarissen voor de periode juli-augustus-september, maar dat is dus nog vóór de aankondiging dat de woonbonus zou verdwijnen. Dat nieuws zorgde in oktober voor een ware rush op woningen: het aantal transacties steeg in oktober (tot dusver) met liefst 43 procent.

Het blijft opvallend druk op onze vastgoedmarkt, blijkt uit cijfers van de Federatie van het Notariaat (Fednot). Het derde trimester van dit jaar (juli-augustus-september) was zelfs het drukste sinds de start van de Notarisbarometer in 2007. In vergelijking met het derde trimester van vorig jaar waren er dit jaar 4,3 procent meer vastgoedtransacties.

Daar is een goede verklaring voor, zegt notaris Bart van Opstal van notaris.be: “Er wordt veel gekocht en verkocht omdat de kredieten laag staan, het is en blijft interessant vandaag om een woning aan te kopen. En ten tweede zie je dat beleggers actief zijn. Mensen zijn op zoek naar onroerend goed om te kopen en het dan te verhuren.”  

Vlaanderen spant de kroon met een stijging van het aantal vastgoedtransacties met goed 7 procent en dat is volgens Bart van Opstal “zeer veel”, maar de tendens is algemeen voor het hele land: in Brussel waren er 6 procent meer transacties, in Wallonië 5 procent.

Vastgoedpiek door woonbonus

Dat was dus nog vóór de afschaffing van de woonbonus door de nieuwe Vlaamse regering. De woonbonus was een belastingvermindering die Vlamingen kregen bij de aankoop van hun eerste en eigen huis. De Vlaamse regering besliste om die vanaf volgend jaar niet meer toe te kennen.

Voorlopige cijfers van de maand oktober wijzen uit dat die aankondiging voor een ware rush heeft gezorgd op huizen. Waar er in oktober 2018 (om beter te kunnen vergelijken, is er geteld tot en met 27 oktober) nog 19.003 huizen werden verkocht, waren dat er deze maand al 27.152. Dat is 42,9 procent meer dan vorig jaar.

"Dat wil zeggen dat erg veel mensen proberen om nog maximaal te kunnen genieten van de woonbonus", zegt Van Opstal. "Dat was al kort na de aankondiging van de afschaffing zichtbaar en we zien dat die stijging in de loop van oktober steeds sterker werd."

"We moeten natuurlijk realistisch zijn", voegt hij nog toe. "Dit is een vastgoedpiek die wellicht van erg korte duur is. De kans dat je in november en december nog zult kunnen aanknopen met de woonbonus, wordt wel erg klein."

Prijzen appartementen zijn aan inhaalbeweging bezig

In Vlaanderen kost een huis nu gemiddeld 285.000 euro, dat is een stijging met 2,8 procent tegenover vorig jaar (zie de lijst hieronder). De duurste huizen staan in Vlaams-Brabant. Een appartement in Vlaanderen kost gemiddeld 232.000 euro, een stijging met 3,7 procent tegenover vorig jaar. De duurste appartementen staan in West-Vlaanderen. De kust speelt daar uiteraard een belangrijke rol in.

Bart van Opstal ziet dat vooral de appartementen het goed deden het voorbije trimester: “Wat we voor het eerst sinds lange tijd merken is dat de prijzen van appartementen terug stijgen. Die van de woningen zitten al een tijdje in de lift. Nu, in het derde trimester, zien we een duidelijke inhaalbeweging van de appartementen.”

Die cijfers dateren ook van vóór de aankondiging van de afschaffing van de woonbonus in Vlaanderen. Na die aankondiging, in oktober dus, stegen de huizenprijzen in vergelijking met het derde trimester nog eens met 3 procent. De prijzen voor appartementen bleven wel nagenoeg stabiel.

IN CIJFERS: de prijzen van huizen en appartementen in vergelijking met 2018

Gemiddelde prijs woonhuis   

 • België: 259.725 euro (+3,2 %)
 • Vlaanderen: 285.090 euro (+2,8%)
 • Brussel: 474.371 euro (+4,5%)
 • Wallonië: 196.713 euro (+3,9%)

Woonhuizen in de Vlaamse provincies

 • Vlaams-Brabant: 328.868 euro (+2,5%)
 • Antwerpen: 302.520 euro (+3,2%)
 • Oost-Vlaanderen: 276.829 euro (+3,5%)
 • West-Vlaanderen: 259.978 euro (+2,3%)
 • Limburg: 239.665 euro (+1,3%)

Gemiddelde prijs appartement

 • België: 228.356 euro (+3,7%)
 • Vlaanderen: 232.806 euro (+3,7%)
 • Brussel: 253.503 euro (+5,5%)
 • Wallonië: 176.302 euro (+1,1%)

Appartementen in de Vlaamse provincies

 • West-Vlaanderen: 264.505 euro (+5,8%)
 • Vlaams-Brabant: 240.239 euro (+3,6%)
 • Oost-Vlaanderen: 235.138 euro (+3,6%)
 • Antwerpen: 213.617 euro (+1,4%)
 • Limburg: 199.170 euro (+1,8%)

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen