Democratisch Congreslid Katie Hill
2018 Getty Images

Relatie met campagne­medewerkster dwingt Democratisch Congreslid Katie Hill tot ontslag

Het Democratische Congreslid Katie Hill neemt ontslag als lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden na haar relatie met een campagnemedewerkster. De afgelopen dagen werd de hele affaire uitvoerig in de Amerikaanse media gebracht door voornamelijk conservatieve mediakanalen. Het feit dat Hill ook vicevoorzitster is van een Commissie die zich buigt over het impeachment-onderzoek naar president Trump, voedt de geruchten dat het om een politieke afrekening gaat.

Eerder deze maand gaf een conservatieve blog tekstberichten en foto's uit die aantoonden dat de jonge Democrate een relatie had met een campagne­medewerkster. Vorig jaar werden er in het Huis van Afgevaardigden nog nieuwe ethische regels aangenomen die zo'n relatie tussen een Congreslid met een medewerker verbieden. Enkele dagen geleden heeft de Ethische Commissie daarop een onderzoek gestart naar de vermeende relatie. De hele affaire heeft er nu toe geleid dat Katie Hill haar ontslag heeft aangeboden als Congreslid in het Huis van Afgevaardigden.

Katie Hill, een 32-jarige Democrate uit Californië, was een van de jongste Congresleden in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en werd gezien als een rijzende ster binnen de Democratische partij. In november 2018 werd ze verkozen in het Huis van Afgevaardigden. Daarvoor was ze bestuurder van een vzw die zich inzet voor daklozen in Los Angeles. Haar overwinning in 2018 was zeer significant voor de Democratische partij, omdat ze werd verkozen in een district dat sinds de jaren negentig enkel Republikeinse Congres­leden voortbracht.

Als Congreslid stond Katie Hill bekend als een uitgesproken voorvechtster van lgbtq-rechten in de Verenigde Staten. Verder was Katie Hill iemand die fel van leer trok tegen de benoeming van omstreden opperrechter Brett Kavanaugh. Vorig jaar beschuldigden meerdere vrouwen Kavanaugh van seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag. De zaak hield de Verenigde Staten maandenlang in de ban.

Politieke afrekening?

Het valt op dat de hele zaak net nu openbaar wordt gemaakt en zoveel belangstelling veroorzaakt. Katie Hill is naast Democratisch Congreslid ook de vicevoorzitster van de Commissie van Toezicht en Hervorming. Dat is een van de commissies die zich buigen over het impeachmentonderzoek naar het vermeende machtsmisbruik van president Trump. Daarnaast was Hill kandidaat-voorzitter van de Commissie na de dood van voorzitter Elijah Cummings op 17 oktober van dit jaar.

Dat de relatie zo breed wordt uitgesmeerd door voornamelijk conservatieve mediakanalen, voedt de geruchten dat het hier gaat om een politieke afrekening. In de aankondiging van haar ontslag heeft Katie Hill ook zelf fel uitgehaald naar de lastercampagne die de laatste weken tegen haar is opgezet.

Meest gelezen