Signify in Turnhout (vroegere Philips) wil 121 banen schrappen

Bij Signify in Turnhout, het vroegere Philips Lighting, heeft de directie maandag op een ondernemingsraad aangekondigd dat ze 121 banen wil schrappen. Het gaat om 87 arbeiders en 34 bedienden, op een totaal van 534 personeelsleden. Dat komt dus overeen met bijna één job op de vier die verdwijnt.

Serge Seret van de socialistische vakbond BBTK heeft het over een zware klap voor de fabriek, maar vindt het geen verrassing. Hij wijst erop dat de toenmalige directie van Philips heeft beslist om de nieuwe lichttechnologie (led) niet in Turnhout te laten maken: "Hier wordt conventionele verlichting geproduceerd, bijvoorbeeld voor stadions, serres, straatverlichting, beamers, enz... maar de vraag daalt jaar na jaar." Volgens Seret gaat de transformatie zelfs nog wat sneller dan voorspeld.

Dat zegt ook de directie van Signify bij monde van woordvoerder Roel Dekoninck: "De markt voor conventionele verlichting daalt jaarlijks met 20 procent en als marktleider deelt Signify in de klappen. Deze marktdaling wordt veroorzaakt door de snelle opkomst van de LED-technologie en werd de voorbije jaren op geregelde tijdstippen besproken met de sociale partners en gecommuniceerd met de medewerkers."

Het personeel is zich volgens vakbondsman Seret inderdaad bewust van deze tendens en reageerde veeleer gelaten op de aankondiging. Na het nieuws over de nieuwe ontslagronde ging iedereen weer aan het werk.

Directie belooft alles te doen om zolang mogelijk in Turnhout te blijven

Met de intentie om 121 jobs te schrappen, treedt de wet-Renault in werking. De bonden willen tijdens het sociaal overleg bekijken of het aantal ontslagen naar beneden kan. Ze willen ook duidelijkheid voor de werknemers die blijven.

De directie van Signify belooft alleszins dat zij er alles zal aan doen om actief te blijven in Turnhout. Roel Dekoninck: "Wij stellen echt alles in het werk om de toekomst van Turnhout te verlengen. En dat doen we door onze vaste kosten zoveel mogelijk naar beneden te halen."

Signify is actief op beide domeinen: conventionele verlichting en LED-verlichting. De fabrieken voor LED-verlichting liggen in Oost-Europa en vooral Azië. 

Meest gelezen