Twee foto's van "het moment", zoveel verschillen: is Trumps foto echt tijdens de operatie tegen Al-Baghdadi genomen?

Ze kunnen niet meer van elkaar verschillen, de twee foto's van de Situation Room in het Witte Huis van respectievelijk de huidige Amerikaanse president Donald Trump en zijn voorganger Barack Obama. Beide op het moment dat staatsvijand nummer 1 gedood wordt. Al wordt daar bij Trumps foto danig aan getwijfeld. "De foto's vertellen alles over de stijl van de twee presidenten."

Afgelopen zaterdag werd IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi door Amerikaanse speciale eenheden gedood in Syrië. De Amerikaanse president Donald Trump maakte het nieuws gisteren in zijn eigen stijl bekend. Achteraf publiceerde het Witte Huis ook een foto van Trump en enkele van zijn belangrijkste adviseurs in de Situation Room, een enorme vergaderzaal in de kelder van het Witte Huis waar zowel binnenlandse als buitenlandse crisissituaties besproken worden.

Volgens het Witte Huis is de foto genomen op het moment dat Al-Baghdadi gedood werd. Trump volgde de situatie op het terrein naar verluidt vanuit de Situation Room. "Ik heb het grootste stuk ervan gezien, het was alsof ik naar een film keek", zei hij zondag tijdens de persconferentie. In 2011 publiceerde het Witte Huis een soortgelijke foto van toenmalig president Barack Obama toen Al Qaeda-leider Osama bin Laden gevat werd. Maar de twee foto's kunnen niet meer van elkaar verschillen, zo merkten Amerikaanse media op. Bovendien zijn er twijfels of de foto van Trump wel echt tijdens het moment van de operatie in Syrië is genomen.

Van links naar rechts: nationaal veiligheidsadviseur Robert O'Brien, vicepresident Mike Pence, president Donald Trump, minister van Defensie Mark Esper, generaal Mark Milley en generaal Marcus Evans.

Het eerste wat opvalt, is de locatie. Trump en onder meer zijn vicepresident Mike Pence en nationaal veiligheidsadviseur Robert O'Brien zitten in de centrale kamer van de Situation Room. Trump zit aan het hoofd van de lange tafel, omringd door de anderen. Hij lijkt recht in de camera te kijken. Op de foto in 2011 zitten Obama en zijn staf in een bijzaaltje van de Situation Room. Obama zit voorover gebogen op een stoel helemaal in de hoek van de kamer. Er is ook duidelijk veel meer volk aanwezig. Zoveel dat het presidentiële logo amper te zien is. Op Trumps foto hangt het mooi boven het hoofd van de president.

Vooraan links toenmalig vicepresident Joe Biden met links van hem toenmalig president Barack Obama. Tweede van rechts vooraan toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.

Nog een verschil. Obama zit er losjes gekleed bij, casual. Op een paar uitzonderingen na draagt niemand een kostuumjasje. Trump daarentegen zit strak in het pak. Ook zijn generaals zitten in kostuum vol eretekens aan tafel. De koffiebekertjes op de foto van Obama en de mensen die er achteraan op de foto alles aan doen om ook mee te kunnen kijken, geven een realistischer beeld van de uitzonderlijke situatie, dan de foto van Trump waarop alle mannen (alleen maar mannen) meer een pose lijken aan te nemen.

En wat gezegd van de kabels in het midden van de vergadertafel, ze lijken er doelloos rond te slingeren, zonder ergens aangesloten te zijn. Vreemd voor zo'n belangrijk, historisch moment. Op de foto van Obama lijkt de spanning daarentegen te snijden. Ieders blik is op een scherm gericht, rechts op de foto houdt toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton een hand voor de mond.

Volgens verschillende Amerikaanse media lijkt de foto van Trump dan ook in scène gezet en beeldt hij een president af die "geobsedeerd is door zijn imago in plaats van bezig te zijn met zijn job". Pete Souza, jarenlang de fotograaf van Obama, maakte op Twitter bekend dat de metadata van de foto van Trump aangeven dat de foto om 17.05 uur plaatselijke tijd (Washington) genomen is. Volgens de meest recente informatie zou de operatie tegen Al-Baghdadi rond 18.10 uur (tijd in Washington) hebben plaatsgevonden. Wat er op zou kunnen wijzen dat de foto van Trump voor de operatie is genomen en dus niet het moment afbeeldt waarop de president de operatie zelf bekijkt.

Volgens Amerikaanse media vertellen de twee foto's alles over de stijl van de twee presidenten. De informelere stijl van Obama versus de door zijn imago geobsedeerde stijl van Trump. De grote groep mensen op de foto van Obama suggereert ook dat hij op een groter team van adviseurs een beroep deed.

Volg VRT NWS ook via Instagram: 

Meest gelezen