Videospeler inladen...

Uitstel van de brexit goedgekeurd: EU geeft Britten tot 31 januari de tijd

De Europese Unie geeft het Verenigd Koninkrijk tot 31 januari de tijd om de Unie te verlaten. Dat hebben de EU-ambassadeurs van de 27 andere lidstaten beslist nadat de Britten om uitstel hadden gevraagd.  Brussel geeft Londen ook de mogelijkheid om eerder de Unie te verlaten, voor het geval de Britten er eerder uit komen.

De Europese Unie geeft de Britten drie maanden extra de tijd om de uitstap uit de Unie te regelen. Normaal gezien moest het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober de Europese Unie verlaten, aanstaande donderdag dus. 

Omdat de Britten er zelf nog niet uit gekomen zijn, hadden ze vorige week uitstel gevraagd. Dat hebben ze nu gekregen, meldt Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad. Tusk voegt eraan toe dat de precieze procedure nog uitgeschreven moet worden. Dat zal morgen gebeuren; naar verwachting zal het document woensdag klaar zijn.

"Flextension"

Donald Tusk noemt het uitstel een "flextension". Dat wil zeggen dat 31 januari de nieuwe deadline is, maar dat er flexibel mee kan worden omgesprongen: als de Britten eerder hun zaakjes op orde hebben, kunnen ze de EU eerder verlaten. 

De Britse omroep BBC zegt dat er in een kladversie van het uitsteldocument ook staat dat er over de brexitdeal die de EU en het VK gesloten hebben niet meer opnieuw onderhandeld kan worden. 

Verkiezingen

De Britse premier Boris Johnson moest vorige week - erg tegen zijn zin - om uitstel vragen. Nadat Johnson een nieuwe deal uit de brand had gesleept met Brussel over de grens tussen Noord-Ierland en Ierland, had hij immers bakzeil gehaald in het Britse parlement. 

Een meerderheid van het parlement had gevraagd om de deal eerst in wetten te gieten, en niet op een drafje, zoals Johnson wilde. Door de stemming van het parlement werd de deadline van 31 oktober onmogelijk om te halen en moest Johnson tegen heug en meug om uitstel vragen.

"I'd rather be dead in a ditch" - ik lig nog liever dood in een sloot- , "dan uitstel te vragen aan de EU." Dat had Boris Johnson afgelopen zomer nog gezegd. Hij maakte zich hard dat hij de deadline van 31 oktober zou halen, met of zonder deal.  Maar toch moest hij op 19 oktober uitstel vragen tot 31 januari. 

Als tegenzet op het politieke schaakbord suggereerde Johnson om op 12 december vervroegde verkiezingen te organiseren. Hiermee wil hij het parlement onder druk zetten om zijn brexitakkoord goed te keuren. Later vandaag zal het Britse parlement stemmen over dit voorstel.

Bekijk hier de analyse van UK-expert Ivan Ollevier in "Het Journaal" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Het is niet geheel ondenkbaar dat Boris Johnson het brexitakkoord voor 31 januari goedgekeurd krijgt door het Britse parlement, zegt Ivan Ollevier, expert Verenigd Koninkrijk bij VRT NWS.

Ollevier: “In principe heeft hij genoeg stemmen om dat akkoord erdoor te krijgen. Het komt er voor hem nu enkel nog op aan dat om dit voornemen om te zetten in werkelijke stemmen." Ollevier ziet dat Johnson krediet heeft gekregen van het parlement door een deal te sluiten en dat hij zich hierdoor gesterkt voelt. 

Goede peilingen

Maar als premier Johnson verkiezingen wil organiseren, heeft hij een tweederdemeerderheid nodig in het parlement, merkt Ollevier op. "Dat betekent dat hij een beroep moet doen op oppositiepartij Labour, en die is tegen verkiezingen gekant zolang een no-deal-brexit niet definitief van de baan is."

En Labour is allerminst uit op verkiezingen omdat peilingen uitwijzen dat de Tories, de partij van Johnson, een vervroegde stembusgang met een straatlengte zouden winnen. "En dat wil Labour te allen tijde vermijden", besluit Ollevier.

Meest gelezen