Universiteit Antwerpen getroffen door cyberaanval: studenten dreigen maaltijd te moeten missen

De Universiteit Antwerpen is zondag het slachtoffer geworden van een cyberaanval. Die heeft vooral computersystemen van de administratie getroffen. Voor studenten is de grootste hinder dat ze vanmiddag hun maaltijd dreigen te missen. Want ook de betaalsystemen van de studentenrestaurants zijn getroffen. 

De aanval is uitgevoerd met zogenoemde ransomware.  Dat is een softwareprogramma dat computers of programma's blokkeert, en gebruikers vraagt een som te betalen om de computers weer vrij te geven.   

"De malware is vermoedelijk binnengekomen via een oude computer", zegt woordvoerder Peter De Meyer. "Vooral de administratie is getroffen. Zo kunnen onze medewerkers op dit moment bijvoorbeeld geen collegeroosters opstellen. Ook de site waarop studenten vanop afstand colleges kunnen volgen ligt stil." 

"Niets gestolen"

"Maar het belangrijkste is dat er niets gestolen is en ook geen gegevens zijn gelekt", beklemtoont De Meyer. "Het enige vervelende voor de studenten is dat ze vanmiddag misschien hun maaltijd moeten missen. Want ook de betaalsystemen van onze studentenrestaurants zijn getroffen. En die werken volledig cashless,  zonder baar geld."

Wie er achter de cyberaanval zit, is nog niet duidelijk. Maar de universiteit heeft alvast een klacht ingediend bij de bevoegde politiediensten. 

Intussen heeft de universiteit ook laten weten dat de studentenrestaurants vanmiddag gewoon opengaan, en dat studenten er zonder problemen kunnen betalen.  

Meest gelezen