Videospeler inladen...

Van de keuken naar de veilingzaal: 13e-eeuws schilderij verkocht voor 24 miljoen euro

“De bespotting van Christus” van de Italiaan Cimabue werd ontdekt in een Franse keuken en is nu geveild voor vijf keer het geschatte bedrag. Een record voor een werk uit de middeleeuwen.

Jarenlang hing het kleine houten paneel (28 centimeter bij 20 centimeter) aan een keukenmuur in Compiègne, in het noorden van Frankrijk, in het huis van een oudere vrouw. Ze dacht dat het een icoon zonder veel waarde was en weet niet meer hoe het in haar bezit kwam. Tot een kenner het paneel van dichterbij bekeek. Na onderzoek bleek het wel degelijk zeer waardevol.  

Record voor een kunstwerk van voor 1500

Het is een schilderijtje van de hand van de Florentijnse schilder Bencivieni of Cenni di Pepo, beter bekend als Cimabue (1240-1302). Het stelt “De bespotting van Christus” voor. Cimabue was een overgangsfiguur tussen de middeleeuwen en de renaissance. Het paneel maakte deel uit van een reeks met het passieverhaal en dateert wellicht uit 1280. Andere delen hangen in gerenommeerde musea in New York (Frick Collection) en in Londen (National Gallery).

Het "keukenpaneel" is nu afgehamerd op 24 miljoen euro, dat is vijf keer zo veel als geschat. Het is de hoogste prijs ooit betaald voor een middeleeuws kunstwerk. De koper is niet bekendgemaakt. 

Bekijk hier sfeerbeelden van de veiling:

Videospeler inladen...
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen