© The Prince Estate - Selfie

Vandaag verschijnt de autobiografie van Prince: "Zo intiem is hij tijdens zijn leven nooit geweest"

Het muziekfenomeen Prince stierf op 21 april 2016, toch verschijnt vandaag postuum zijn onafgewerkte autobiografie. Wat komen we te weten over "His royal badness"? Muzikant Stijn en muziekexpert Sasha Van der Speeten, allebei hevige fans, konden de memoires al lezen.

In maart 2016 verklapt zanger en muzikant Prince tijdens een intiem optreden dat hij werkt aan zijn memoires, iets waar heel veel fans vanaf dat moment naar uitkijken. “Books matter, just like albums matter”, zo verwoordde Prince het zelf. Maar op donderdag 21 april 2016 sterft Prince en belandt die onafgewerkte autobiografie in de koelkast. Tot nu. 

Boeken doen er toe, net zoals albums

Prince

“Bij zijn dood hadden wij het als fans al over dat boek. Wat gaat er nu mee gebeuren”, herinnert zanger Stijn zich. “Vrij snel wisten we dat er al 50 pagina’s van het manuscript bij elkaar waren gepend door Prince, en die zitten nu integraal in “The beautiful ones”. Hij wilde eigenlijk een boek maken dat de wereld zou veranderen. Ja, Prince zag het altijd groot." 

Ook muziekjournalist Sasha Van der Speeten las “The beautiful ones” al: “Er waren nog maar een paar intense voorgesprekken geweest tussen Prince en de co-auteur Dan Piepenbring. Op basis van die gesprekken heeft Piepenbring een prachtig voorwoord geschreven. Die inleiding is naar mijn gevoel zelfs nog net iets interessanter dan de autobiografische stukken zelf.” 

Prince wilde een boek maken dat de wereld zou veranderen

Stijn

“Wat ik fijn vind is dat “zijn” 50 pagina’s ook echt in het boek zitten, in zijn handschrift. Hij beschrijft alles heel precies, zoals zijn eerste kus, bijvoorbeeld”, vertelt Stijn. “Het is heel persoonlijk geworden en dat vind ik wel bijzonder. Prince blikte nooit terug. Dat is pas tijdens z’n laatste tournee veranderd. De theorie is dat hij wist dat hij klaar was, dat hij een soort van closure (afronding, red.) voelde, op een of andere manier.”

Photography © 1985 Allen Beaulieu

(Geen) seks

“Prince bevestigt in dit boek heel wat geruchten uit andere boeken die over hem zijn verschenen”, legt Van der Speeten uit. “De moeilijke relatie met zijn vader, of zijn fascinatie voor vrouwen. Als 10-jarige kuste hij voor het eerst iemand op school, schrijft hij. En zijn vader betrapte hem thuis in bed. Het is grappig om te lezen dat iemand die zo met seks wordt geassocieerd het al heel vroeg voelde kriebelen.”  

Prince zei zelf dat hij de laatste jaren géén seks meer had

Stijn

Stijn haalt wel een opvallende passage aan: “Prince zei zelf dat hij de laatste jaren géén seks meer had. Dat hij zich teruggetrokken had, en dat het niet meer zo hoefde. Heel bijzonder om dat van zo iemand te horen.”

Prince versus Elton John

De rivaliteit tussen Prince en Michael Jackson die in de media wel eens werd opgeklopt, blijkt niet uit dit boek, zegt Stijn.

“Prince zegt heel duidelijk tegen de schrijver dat hij het woord “magic” niet mag gebruiken. 'Magic is Michael z’n woord, niet dat van mij. Bij mij past dat niet zo'. Zijn muzikale helden komen wel aan bod, zoals Sly & The Family Stone en Santana, maar Prince rekent niet echt af met collega's." Anders dan Elton John in z'n recente autobiografie.

Magic is Michael Jackson z'n woord, bij mij past dat niet zo

Prince

Voor het eerst spreekt Prince ook heel open over zijn ouders, zeker over zijn moeder. "Zijn devote bewondering voor zijn moeder komt heel hard naar voren in dit boek, hij plaatst haar echt op een voetstuk”, vertelt Sasha Van der Speeten. “Zijn vader verliet het gezin, en in Prince z’n ogen heeft zijn moeder het gezin bij elkaar gehouden. Z'n trots en er piekfijn willen uitzien, heeft hij wellicht van haar.” 

© 1986 Joseph Giannetti - Prince in bed in zijn nieuwe woning, april 1978

De autobiografie die er geen is

Prince wilde tot aan zijn optreden tijdens de Superbowl van 2007 schrijven, wat voor hem een belangrijk moment was in zijn carrière. Maar het verhaal eindigt al rond Purple Rain in 1984, zegt Stijn: “Het is maf dat ze er nog meer dan 200 bladzijden van hebben gemaakt. Ze hadden net zo goed kunnen redeneren: het is niet afgeraakt, we gaan het niet publiceren. Dat is gelukkig anders uitgedraaid.”

“Het blijft natuurlijk een boek dat is goedgekeurd door de nazaten, dus er valt geen slecht woord over hem”, is Sasha Van der Speeten kritisch. “Er zijn andere biografieën die z’n onhebbelijke kantjes meer in de verf zetten. Iemand die via dit boek Prince wil leren kennen, komt bedrogen uit, het is een boek voor wie al op pad was met Prince.” 

Bekijk hieronder de bejubelde show van Prince uit 2007:

Het is geen klassieke autobiografie, maar een heel mooi uitgegeven samenraapsel, vinden de beide fans. Zo staat in het boek ook een opmerkelijke songtekst, haalt Stijn aan: “Het nummer “Vagina”, uit begin jaren 80, over een persoon die half man, half vrouw is. Heel maf, het nummer is (nog) nooit uitgekomen.”

De grote meerwaarde van “The beautiful ones” blijken de foto’s. “Prince was een enorme hamsteraar, hij heeft alles goed bijgehouden”, vertelt Stijn enthousiast. “En blijkbaar had hij voor dit boek ook heel wat fotoalbums en persoonlijke spullen van zijn ouders opgevraagd, via zijn zus. Het beeldmateriaal is echt wel ongelooflijk.” Daar is Van der Speeten het mee eens: “De foto’s maken hem normaler. Je krijgt een inkijk in de manier waarop hij redeneerde.” 

Via de foto's krijg je een inkijk in de manier waarop hij redeneerde

Sasha Van der Speeten

Familiefoto’s die ons dicht bij Prince brengen. Foto’s van een lachende Prince met een clownsneus, bijvoorbeeld, terwijl hij zelden of nooit lachte in het openbaar. “Zo intiem is hij tijdens z’n leven nooit geweest.”

"De fans – hij noemde ons zelf friends of family, fans klonk te fanatiek - zitten op dit boek te wachten", besluit Stijn. "Het is een puzzel die samenkomt. Het valt samen met de laatste tournee uit 2016, die ook al heel persoonlijk was. Maar dit zal niet de grote muzikantenbestseller worden."

© The Prince Estate - Selfie

"The beautiful ones", de memoires van Prince, aangevuld met een voorwoord van Dan Piepenbring, verschijnt in het Nederlands bij Xander Uitgevers.

Meest gelezen