Een Vietnamees bekijkt de sms'jes die hij van een vermist familielid kreeg vanuit Europa, vlak voor het drama in Essex.

Vlaming in Vietnam: "Op dit moment 34 vermiste Vietnamezen die reis naar Europa maakten"

In Vietnam worden op dit moment 34 mensen vermist die een reis naar Europa hebben gemaakt. Dat zegt de Vlaming Jan Segers, die in Vietnam woont. Aan hun families is nu gevraagd om DNA of foto's op te sturen naar de Britse politie, al is het lang niet zeker dat zij allen in de koelwagen zaten.

De zaak van de 39 doden in een koelwagen in Essex, in het zuidoosten van Engeland, komt ook in de Vietnamese media aan bod. Zeker nu verschillende Vietnamezen opgegeven hebben dat een familielid vermist is en vrezen dat zij onder de slachtoffers zouden kunnen zijn. "Op alle sociale media en in het televisiejournaal wordt over de zaak bericht", zegt Jan Segers, voorzitter van de Kamer van Koophandel België-Luxemburg in Vietnam, in "De ochtend" op Radio 1.

"Op dit moment zijn er 34 vermiste Vietnamezen die de reis naar Europa gemaakt hebben", weet Segers. Aan hun families is nu gevraagd om DNA of foto's op te sturen naar de Britse politie om hen eventueel te kunnen identificeren. Maar dat wil niet zeggen dat men ervan uitgaat dat al die 34 vermisten in de bewuste koelcontainer zaten. "Er wordt vanuit gegaan dat er in feite een konvooi van 3 vrachtwagens geweest zou zijn en dus niet alle 39 inzittenden in de container Vietnamezen zouden zijn. Maar men weet het zelf ook niet."

In elk geval gebeurt het vrij regelmatig dat Vietnamezen naar Europa willen komen, zegt Segers. "Er is nu net een artikel in de krant verschenen over de provincie waar de vermisten vandaan kwamen, dat 400 mensen daar een visum voor Europa zouden hebben aangevraagd en naar Europa zouden zijn gekomen of nog zullen komen."

Vaak verkrijgen Vietnamezen die willen vertrekken, hun paspoort of visum via pseudoreisagentschappen, waarna ze in Europa onder de radar verdwijnen. "Ofwel gaan ze op een illegale manier naar Engeland ofwel blijven ze in Europa onder de vorm van een tewerkstellingscontract."

En die reizen naar Europa kosten heel wat geld. "Er wordt veel geld geleend om die reis te kunnen maken. Men spreekt toch van 10.000 tot 30.000 euro."

Beluister het volledige gesprek met Jan Segers in "De ochtend":

Herbekijk hieronder de reportage over de stand van het onderzoek en over de identificatie van de slachtoffers in "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen