Vogelbescherming Vlaanderen: "Veel mensen willen geen jachtgebied in hun achtertuin na dood van wolvin Naya"

Volgens Vogelbescherming Vlaanderen hebben de voorbije maand ruim 400 mensen gevraagd om hun tuin of grond te laten schrappen als jachtgebied. Dat is dubbel zoveel als normaal, schrijft het Laatste Nieuws. Ze zouden boos zijn op de jachtverenigingen, na de dood van wolvin Naya eind september. Volgens verschillende natuurorganisaties werd zij doodgeschoten door jagers. "Voor heel wat mensen was dat de druppel, zij willen niet dat hun grond nog jachtgebied is."

Vogelbescherming Vlaanderen voert al enkele jaren actie voor correcte en transparante jachtplannen. Vlaanderen kleurt op de kaart, op de stedelijke kernen na, namelijk bijna volledig jagersgroen. Tuinen, parken, scholen, kerkhoven en recreatieterreinen staan daardoor ingekleurd als jachtgebied.

In het verleden was daar nog veel commotie rond omdat veel mensen niet wisten dat hun huis, tuin of perceel ingekleurd stond als jachtgebied. Heel wat Vlamingen zetten vorig jaar dan ook de stap om hun eigendom te laten schrappen als jachtgebied.

Op 1 jaar tijd verdween zo 18.500 hectare jachtgebied. "Duizenden Vlamingen hebben al het signaal gegeven dat ze helemaal niet gediend zijn met het zomaar inkleuren van hun eigendom als jachtgebied", zei Vogelbescherming Vlaanderen daarover.

Maar er is volgens de organisatie nog een lange weg te gaan. "De verantwoordelijkheid ligt nu nog te veel bij de eigenaar zelf. Jagers kleuren op bestaande jachtplannen zonder toestemming jouw terrein in en vervolgens is het aan de eigenaar zelf om te bewijzen dat hij geen toestemming heeft gegeven en de percelen wil laten uitkleuren."

De dood van Naya heeft een gevoelige snaar geraakt
Vogelbescherming Vlaanderen

Vogelbescherming Vlaanderen wil daarom dat het systeem wordt omgekeerd. "De behandeling van de dossiers van mensen die hun eigendom willen laten uitschrijven kost veel geld en bovendien loopt de administratie ook veel vertraging op", klinkt het.

Bovendien zou het aantal uitschrijvingen volgens de organisatie blijven stijgen. "Zeker nu - na de dood van wolvin Naya - merken we dat mensen actie ondernemen. De voorbije maand hebben ruim 400 mensen gevraagd om hun tuin of grond te laten schrappen als jachtgebied. Naya heeft duidelijk een gevoelige snaar geraakt."

Jachtvereniging Hubertus Vereniging Vlaanderen begrijpt dat sommige mensen boos zijn op jagers en daarom actie willen ondernemen maar vindt die woede ook onterecht. "Het is namelijk helemaal niet bewezen dat jagers verantwoordelijk zijn voor de dood van Naya", klinkt het. 

"Bovendien blijft zo'n 95 procent van de jachtgebieden ongewijzigd, dus dat betekent volgens ons dat er toch wel een bepaald draagvlak is voor de jachtrechten in Vlaanderen."

Meest gelezen