Videospeler inladen...

14 hoogste bergtoppen in 6 maanden tijd: Nepalese bergbeklimmer vestigt nieuw record

De Nepalese bergbeklimmer Nirmal Purja heeft in een recordtijd van zes maanden de 14 hoogste bergtoppen ter wereld beklommen. Het gaat om bergtoppen die allemaal hoger zijn dan 8000 meter. Ze bevinden zich in het Himalayagebergte, in centraal-Azië. Met de actie wil Purja meer aandacht en erkenning vragen voor de Nepalese bergbeklimmers.

Zelfs de meest ervaren bergbeklimmers kunnen er jaren over doen, maar Nirmal Purja deed het in amper 6 maanden. De 14 hoogste bergtoppen ter wereld werden vandaag overwonnen door de 36-jarige Nepalees. In april van dit jaar begon hij aan de immense opdracht en vandaag werd de top van de laatste berg Shishapangma, gelegen in Tibet, bereikt. In mei beklom Purja ook Mount Everest. Dat is de hoogste berg ter wereld met een hoogte van 8850 meter.

Nirmal Purja is een ex-militair en voormalig lid van de Britse Royal Navy en de Gurkhabrigade, een elite-eenheid van het Britse leger die is samengesteld uit Nepalese en Indische militairen. In april van dit jaar begon Purja met "Project Possible - 14/7", een actie waarmee hij de 14 hoogste bergtoppen ter wereld wilde beklimmen in amper 7 maanden. Purja had er uiteindelijk maar 6 maanden en 6 dagen voor nodig.

(Lees verder onder de foto)

De Nepalese bergbeklimmer en recordhouder Nirmal Purja
AFP or licensors

Met de actie wil Purja meer aandacht en erkenning vragen voor de vele Nepalese bergbeklimmers in het Himalayagebergte. De meest opvallende bevolkingsgroep is die van de Sherpa's. Zij staan bekend voor hun verdiensten als klimmers, dragers en berggidsen in het gebergte in centraal-Azië. Ook aan de zijde van Nirmal Purja zouden drie Sherpa's de beklimming van de 14 bergtoppen maken.

De beklimmingen in het Himalayagebergte zijn niet zonder gevaar. Op Mount Everest alleen al zouden dit jaar 12 doden zijn gevallen. In mei van dit jaar zou Nirmal Purja het probleem van de overbevolking op de befaamde bergtop aankaarten met een foto die de wereld rondging. Sindsdien heeft de Nepalese regering de regels verstrengd zodat alleen de meest ervaren bergbeklimmers nog toegang krijgen tot de berg.

Meest gelezen