De jonge activist Joshua Wong sprak de media vandaag toe in Hongkong.
AFP or licensors

Activist Joshua Wong mag niet deelnemen aan verkiezingen in Hongkong

In Hongkong mag de prodemocratische activist Joshua Wong niet deelnemen aan de districtsverkiezingen. Dat heeft de regering van de Chinese stadstaat beslist. De regering beschuldigt Wong ervan dat hij de onafhankelijkheid van Hongkong wil nastreven. Wong noemt het verbod politiek gemotiveerd en beticht Peking ervan de verkiezingen te willen manipuleren. 

De jonge activist Joshua Wong wordt uitgesloten van de districtsverkiezingen in Hongkong. De regering in Hongkong zou die beslissing hebben genomen omdat Wong met zijn activisme blijft streven naar zelfbeschikking en onafhankelijkheid van de stadstaat. Wong geeft echter aan dat het verbod politiek gemotiveerd is. De 23-jarige Wong beschuldigt de Chinese regering ervan de verkiezingen te willen manipuleren via politieke censuur.

De prodemocratische activist beweert dan ook dat hij nooit de onafhankelijkheid van Hongkong heeft nagestreefd. Hij ijverde eerder voor het behoud van de benadering "één land en twee systemen" waarbij Hongkong zijn eigen economische en bestuurlijke systemen kan behouden. In een tweet reageerde Wong op het electorale verbod.

(Lees verder onder de tweet)

Joshua Wong is één van de boegbeelden van het protest in Hongkong. Al op 17-jarige leeftijd werd hij het gezicht van de demonstrerende paraplubeweging onder de studenten in de stad. Ook in de protesten van de afgelopen maanden is Wong zeer actief. Hij is al meermaals opgepakt en ondervraagd door de lokale autoriteiten in Hongkong.

Volgens Wong is hij de enige van de 1.100 kandidaten die wordt uitgesloten van de verkiezingen op 24 november van dit jaar. Die verkiezingen zouden mede dankzij de onvrede en het protest van de afgelopen maanden een recordaantal kandidaten en kiezers ertoe kunnen aanzetten om zich te registreren.

In Hongkong komen demonstranten al maandenlang op straat. De oorspronkelijke aanleiding voor de protesten was de omstreden uitleveringswet van Carrie Lam, de regeringsleider van Hongkong die wordt beschuldigd een marionet te zijn van Peking. De wet, die inmiddels formeel is ingetrokken, moest het mogelijk maken om verdachte Hongkongers uit te leveren aan China. Inmiddels woedt het protest verder en ijveren betogers voor zaken als meer democratie en zijn ze tegen de toenemende invloed van China.

De prodemocratische activist Joshua Wong
AFP or licensors

Meest gelezen