Rookmelders uitverkocht bij aantal brandweerzones

Enkele brandweerzones, zoals die van de Westhoek, zitten momenteel zonder rookmelders. Vanaf begin volgend jaar zijn rookmelders namelijk verplicht in alle Vlaamse woningen. "Mensen hoeven niet te wachten met hun aankoop tot we er weer in voorraad hebben", zegt Kristof Louagie van de brandweerzone Westhoek. "Ook in warenhuizen en doe-het-zelfzaken kan je rookmelders kopen. Maar let er dan wel op dat je een kwalitatieve rookmelder koopt."

De laatste maanden is er een stormloop op de toestellen. Dat komt omdat rookmelders vanaf 1 januari wettelijk verplicht zijn in elke woning. De brandweerzone Westhoek biedt al een tijdje kwalitatief goeie rookmelders aan tegen een voordelige prijs. Alleen: de voorraad is op. "Het zal enkele weken duren vooraleer onze fabrikant ons weer kan bevoorraden", zegt woordvoerder Kristof Louagie.

"De mensen komen bij ons kopen vooral omdat ze dan zeker zijn van de kwaliteit", zegt Loaugie. Als je er een koopt in de winkel, let je best op een aantal zaken. "De rookmelder moet gemarkeerd zijn met "CE" en voldoen aan de Europese normen. We raden een type aan dat een niet-vervangbare batterij heeft met een levensduur van 10 jaar. En het toestel moet ook een testknop hebben, zodat je kan weten of het nog werkt."

Meest gelezen