De Britse premier Boris Johnson en minister van Financiën Sajid Javid.

Haast en spoed is zelden goed: duizenden herdenkingsmuntjes met brexitdatum 31 oktober moeten weer gesmolten worden

Het nieuwe uitstel van de brexit heeft zo zijn gevolgen. Duizenden herdenkingsmuntjes van 50 cent met daarop de brexitdatum van 31 oktober moeten opnieuw gesmolten worden, nu de brexit deze week toch niet doorgaat.

Te zeker zijn van jezelf is niet altijd goed en al zeker niet in brexitland. De Britse regering heeft dat nog maar eens aan den lijve ondervonden. Nu de brexitdatum opnieuw opgeschoven is, moeten duizenden muntjes van 50 pence (cent) namelijk opnieuw gesmolten worden. Dat meldt het persagentschap Bloomberg.

De Britse regering wilde tot 10 miljoen herdenkingsmuntjes laten slaan met daarop de brexitdatum van 31 oktober. De dag waarop de Britten volgens premier Boris Johnson do-or-die ("alles of niets") uit de Europese Unie zouden stappen. Maar die deadline is opnieuw niet gehaald.

Duizenden van die herdenkingsmuntjes waren echter al geslagen. Volgens een van de bronnen van Bloomberg zelfs al honderdduizenden. Die zouden dan meteen in roulatie gebracht worden, zodra het Verenigd Koninkrijk eind deze week uit de EU zou zijn gestapt.

De productie van de muntjes werd vorige week echter stopgezet toen duidelijk werd dat de brexitdatum niet gehaald zou worden. Alle al geslagen muntjes zullen nu opnieuw gesmolten worden. Een deel van de metalen in de muntjes zal echter gerecycleerd worden, waardoor niet alles verloren gaat en er nieuwe producten mee gemaakt kunnen worden.

Volgens een woordvoerder van de Britse Schatkist blijft het plan niettemin overeind om zo'n herdenkingsmunt uit te brengen, als de brexit ooit een feit is. Ook de vorige Britse regering had overigens plannen om zo'n munt te slaan, in een kleiner aantal, toen nog met de originele brexitdatum van 29 maart.

Meest gelezen