Van klotendolk tot fluitketel: naaktkalender toont pikante archeologische voorwerpen

De erfgoeddienst Raakvlak van Brugge en Ommeland brengt een archeologische naaktkalender uit met afbeeldingen van pikante archeologische voorwerpen. "Wat vroeger grappig was, is dat nu vaak nog altijd", zegt archeoloog Caroline Landsheere in "Nieuwe feiten" op Radio 1. De opbrengst gaat naar De Warmste Week.

Blote vrouwen, gespierde brandweerlui of naakte roeiers: doorgaans zijn dat de hoofdrolspelers die op naaktkalenders zijn afgebeeld. Niet zo op de naaktkalender van Raakvlak, de erfgoeddienst van Brugge en Ommeland in West-Vlaanderen. Daarop zijn pikante archeologische voorwerpen te zien die bij opgravingen zijn ontdekt.

"Het is een idee van mijn collega Jan en ikzelf", zegt Caroline Landsheere in "Nieuwe feiten" op Radio 1. "We hebben enkele naaktkalenders met pin-ups en brandweerlui in onze kleedkamer hangen, maar dat vonden we niet relevant. Waarom konden we niet voor een archeologische naaktkalender gaan? We stapten al snel af van het idee om zelf uit de kleren te gaan, maar kozen ervoor om objecten bloot te leggen."

"Erotische en seksueel getinte objecten vinden we al in de prehistorie terug, maar vooral in de middeleeuwen waren ze grote fan. Mensen droegen bijvoorbeeld een pin in de vorm van een fallus (penis, red.) op hun kleren. Zulke voorwerpen vinden we regelmatig bij archeologische opgravingen, zeker in Brugge dat in de middeleeuwen een wereldstad was."

"Zulke voorwerpen vloeiden voort uit imponeergedrag, maar verwezen ook naar vruchtbaarheid, geluk en vooral ook humor. We mogen niet vergeten dat mensen altijd humor hebben gehad. Wat vroeger grappig was, is dat vaak nog altijd."

Melkkannetje

"Een van de objecten op de kalender, is een melkkannetje uit de 15e eeuw. Op zich niet zo grappig, maar de schenktuit is in de vorm van een fallus en uit die fallus werd dus melk geschonken. Hilariteit alom in de middeleeuwen en nu nog altijd grappig."

"We kozen ook voor een paar tegeltjes van blote vrouwen. Pin-upkalenders van nu stonden in de middeleeuwen op een tegel. In ons depot zitten nog meer voorwerpen, maar wij hebben er 12 geselecteerd die een combinatie van vrouwen, mannen, koppels, metaal en aardewerk vormen."

"Het gaat vooral om voorwerpen van vóór de preutsheid. Neem nu een klotendolk, die zo heet omdat hij 2 uitstulpingen heeft die op testikels lijken. In de 19e eeuw werd zo'n dolk plots een nierdolk genoemd."

De opbrengst van de naaktkalender van Raakvlak gaat naar De Warmste Week van Music for Life en meer bepaald naar de vzw UNIE-K. Die biedt ondersteuning aan volwassenen met een meervoudige beperking. Meer info vindt u hier.


Meest gelezen