Schrijver Dominique Biebau wint Hercule Poirotprijs met "Russisch voor beginners"

Schrijver Dominique Biebau heeft met zijn boek "Russisch voor beginners" de Hercule Poirotprijs gewonnen. Dat is vanmiddag bekendgemaakt op de eerste dag van de boekenbeurs in Antwerpen. Het is de eerste keer dat hij de prijs wint. Biebau ging naar huis met een cheque van 5.000 euro en een gepersonaliseerde vulpen. Toni Coppers wint de publieksprijs met zijn boek "Vergeten meisje". 

De Hercule Poirotprijs, vernoemd naar het gelijknamige personage van misdaadschrijfster Agatha Christie, is de prijs voor de beste Vlaamse misdaadroman.  De prijs is dit jaar al aan zijn 22e editie toe. De jury kon enkel kiezen tussen boeken die tussen 1 oktober 2018 en 1 september 2019 gepubliceerd waren. De boeken moesten ook beschikbaar zijn op de boekenbeurs. 

Het is de eerste keer dat de 42-jarige Bierbekenaar Dominique Biebau de prijs wint. De auteur is met "Russisch voor beginners" al aan zijn tweede misdaadroman toe. Hij schreef in 2015 al het boek "IJslands gambiet". Maar Biebau is ook bekend om zijn prozaverhalen en poëzie. Hij won bijvoorbeeld met zijn politieke satirewerk "Trage wegen" de Ward Ruyslinckprijs in 2010 en kreeg een nominatie voor de Debuutprijs in 2014. Naast zijn auteurswerk is Biebau leraar Nederlands en Engels in een middelbare school. 

"Russisch voor beginners" vertelt het verhaal van Maarten, die noodgedwongen een avondcursus Russisch moet volgen. Tijdens deze lessen ontmoet hij het schijnbaar gelukkige koppel Lore en Diederik. Zij volgen de cursus om een reis naar de Kungur-grotten in Rusland te maken. Al snel komen er spanningen omdat hun excentrieke Russische leraar Pavel verliefd wordt op Lore. Maar ook Maarten valt uiteindelijk voor haar "mysterieuze" charmes. Als het koppel naar Rusland trekt, weet iedereen dat dit een groot keerpunt zal vormen.  

Dit wonderlijke misdaadverhaal vol aforismen, oneliners en onderkoelde humor spiegelt zich aan Agatha Christie

Jury Hercule Poirotprijs

Volgens de jury verwijst dit boek perfect naar het werk van Agatha Christie: “Dit wonderlijk misdaadverhaal vol aforismen, oneliners en onderkoelde humor spiegelt zich aan Agatha Christie. Je weet vanaf het begin wie het gedaan heeft, maar is dat wel zo?"

Voor Dominique Biebau komt de prijs totaal onverwacht. Hij kijkt al sinds zijn jeugd op naar het schrijftalent van Agatha Christie. Hij probeert ook op dezelfde manier de taal op een juiste manier te benaderen. 

Beluister hieronder de reactie van Dominique Biebau:

Biebau klopte met deze prijs de andere kanshebbers, onder wie Toni Coppers, Tine Bergen, Jan Van der Cruysse en Koen Strobbe. De schrijver komt nu op de lijst van prijswinnaars met onder meer Pieter Aspe, Jef Geeraerts en Luc Deflo. Toni Coppers wint de publieksprijs met zijn boek "Vergeten meisje". Michael Kestemonts "Zwarte Koning" kreeg de Debuutprijs voor beste nieuwkomer. 

Meest gelezen