Amerikaans president Donald Trump.
AFP or licensors

Expert van Witte Huis wil getuigen in impeachment­onderzoek naar president Trump: "Geen goed nieuws voor Trump"

Een expert die aanwezig was tijdens het bezwarende telefoongesprek van Amerikaans president Donald Trump met zijn Oekraïense collega Zelensky wil het parlement vandaag vertellen over wat hij daar hoorde en wat hij daarvan vond. Dat kan het impeachmentonderzoek naar Trump extra munitie geven.

Het Amerikaanse parlement onderzoekt al enkele maanden of president Trump tijdens een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelensky over de schreef is gegaan. Een klokkenluider maakte bekend dat Trump er op 25 juli van dit jaar bij Zelenski op had aangedrongen om bezwarende informatie te zoeken over Joe Biden en diens zoon Hunter, die bij het Oekraïense gasbedrijf Burisma heeft gewerkt. Als Trump dat in zijn eigen belang deed, kan hij worden afgezet.

Maar daarvoor moet eerst een hele "impeachmentprocedure" worden doorlopen. Het parlement heeft intussen al heel wat getuigen ondervraagd en documenten onderzocht, maar vandaag staat een erg belangrijke getuigenis op het programma. Alexander Vindman, een luitenant-kolonel en de Oekraïne-expert van de Nationale Veiligheidsraad van de VS die aanwezig was tijdens het telefoongesprek van Trump met Zelenski, wil spreken over wat hij daar gehoord heeft.

Nationale veiligheid

Dat zal achter gesloten deuren gebeuren, maar zijn inleidende verklaring is intussen al gelekt. "Daarin zegt Vindman dat hij het niet oké vond dat de president aan een buitenlandse regering vroeg om een onderzoek te openen naar politieke opponenten in de VS", legt VS-correspondent Björn Soenens uit.

"Hij voegt daaraan toe dat hij midden augustus een document voorbereidde waarin militaire hulp voor Oekraïne zou worden vrijgemaakt, een kleine 400 miljoen dollar, maar dat Trump toen weigerde te ondertekenen. Hij had al vóór 25 juli opgevangen dat de Trump-regering weigerde om president Zelenski te ontvangen als er niet een onderzoek werd geopend naar de Bidens, naar het energiebedrijf Burisma en naar de verkiezingen van 2016." 

Ik vond het niet kies om te eisen dat een buitenlandse overheid een Amerikaanse burger zou onderzoeken

Alexander Vindman, Oekraïne-expert in de Nationale Veiligheidsraad van de VS

Vindman zegt ook dat hij daarover zijn bezwaren zou hebben geuit aan de advocaat van de Veiligheidsraad. "Ik was bezorgd over het telefoongesprek", staat te lezen in zijn statement. "Ik vond het niet kies om te eisen dat een buitenlandse overheid een Amerikaanse burger zou onderzoeken en ik was bezorgd over de implicaties voor de steun van de Amerikaanse overheid aan Oekraïne." 

Hij maakte zich vooral zorgen over de nationale veiligheid, zei hij. "Ik besefte dat als Oekraïne een onderzoek zou voeren naar de Bidens en Burisma, dat waarschijnlijk geïnterpreteerd zou worden als een zet van de (Republikeinse) partij. Dat zou ongetwijfeld resulteren in het feit dat Oekraïne de steun zou verliezen van de twee partijen, die het land tot dusver heeft gekregen. Dat alles zou de Amerikaanse nationale veiligheid ondermijnen."

Ten laste van Trump

Hoe belangrijk is dit nu? "Het is een getuigenis à charge, ten laste van Donald Trump dus, en dat is dus geen goed nieuws voor de president", legt Soenens uit. "Het is de eerste keer dat een getuige uit het Witte Huis, die erbij was op 25 juli, zal getuigen. Het is dus geen klokkenluider die het van horen zeggen heeft, maar wel iemand die rechtstreeks bij dat telefoontje aanwezig was en die een belangrijke functie heeft in het Witte Huis."

Meest gelezen