Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Nieuwe belangrijke dag voor Boris Johnson: "Grote kans dat hij vandaag wél vervroegde verkiezingen kan forceren"

Het is een nieuwe belangrijke dag voor de Britse premier Boris Johnson. Krijgt hij zijn vervroegde verkiezingen of niet? Gisteren stemde het parlement het voorstel nog weg, maar vandaag lijken de kaarten anders te liggen. "De kans is groot dat Johnson vandaag wél vervroegde verkiezingen kan forceren", legt professor Europese Politiek Hendrik Vos uit in "De ochtend" op Radio 1.

Een nieuwe dag, een nieuwe stemming in het Britse parlement? Gisteren werd het voorstel voor vervroegde verkiezingen nog weggestemd, maar de Britse regering zal vandaag hoogstwaarschijnlijk een nieuwe poging wagen. "En de kans is heel groot dat het premier Boris Johnson vandaag wel lukt om verkiezingen te forceren", zegt professor Europese politiek Hendrik Vos in "De ochtend" op Radio 1. "Het is natuurlijk Britse politiek, het is brexittijd, maar de kans is toch groot dat hij dat vandaag door het parlement krijgt. En dan zijn er verkiezingen in december."

Hoe kan dat?

Maar hoe kan dat nu, dat vandaag opeens lukt wat gisteren nog onmogelijk was? "Gisteren werd de wettelijke mogelijkheid gebruikt om naar vervroegde verkiezingen te gaan, maar daar is een tweederdemeerderheid voor nodig. Die heeft Johnson niet, vooral omdat oppositiepartij Labour twijfelt, aarzelt, het niet goed weet. Eigenlijk is Labour gewoon bang voor nieuwe verkiezingen, omdat de peilingen niet zo goed zijn voor hen."

Vandaag kan Johnson een trucje gebruiken en via een gewone wet toch naar verkiezingen proberen te gaan

Hendrik Vos - Professor Europese Politiek

"Vandaag kan Johnson een trucje gebruiken en via een gewone wet toch naar verkiezingen proberen te gaan. Dan heeft hij een gewone meerderheid nodig."

Wat als er vervroegde verkiezingen komen? Is de "brexit-miserie" dan achter de rug?

Over de timing van eventuele vervroegde verkiezingen is er nog onduidelijkheid. "9 december of 12 december. Er is een groot wantrouwen bij de oppositiepartijen, vooral bij de Liberaal-democraten. Die vrezen dat Johnson nog zal proberen om zijn deal door het parlement te rammen, en dat willen ze vermijden. Hun redenering is dan: als we dan toch naar verkiezingen gaan, dan liefst zo snel mogelijk."

Het blijft alle kanten uit kunnen

Hendrik Vos - Professor Europese Politiek

Maar de "brexit-miserie", die lijkt nog niet meteen van de baan te zijn. "Het blijft alle kanten uit kunnen. Het resultaat van de verkiezingen kan je niet voorspellen, al zeggen de peilingen wel dat hij vrij ruim zou winnen. En dan heeft hij de marge om de brexitdeal die nu op tafel ligt door het parlement te duwen. Maar het kan ook anders uitdraaien, peilingen in het Verenigd Koninkrijk zijn wel vaker mis."

Dan is het uitkijken naar 31 januari 2020, de nieuwe deadline voor de brexit. "Europa is al het gedoe en de onzekerheid ook beu, maar wil vooral vermijden dat er een chaotische situatie komt waarbij het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord uit de EU tuimelt. Daarom is het nieuwe uitstel toegestaan. Als het tegen dan nog niet lukt, neem ik aan dat men in de Europese Unie zal morren en dan verder uitstel zal toestaan", zegt Vos. "En wat het nu echt betekent om een land op jezelf te zijn, dat zal voor de komende jaren zijn", lacht hij.

En wat als er géén vervroegde verkiezingen komen?

Heel simpel, zegt Vos: "Dan blijf je aanmodderen. Het is onmogelijk om dat land op dit moment te besturen. De oppositie is ook hopeloos verdeeld, het parlement is lamgeslagen. We zullen wel naar verkiezingen gaan."

Het is onmogelijk om dat land op dit moment te besturen

Hendrik Vos - Professor Europese Politiek

Meest gelezen