Videospeler inladen...

Kritisch rapport over brand Grenfell-toren Londen: "Brandweer was hier niet op voorbereid en heeft er niets uit geleerd"

De Londense brandweer heeft fouten gemaakt bij het bestrijden van de brand in de Grenfell-toren in juni 2017. Dat is de conclusie van een openbaar onderzoek. "Het ergste is dat de brandweer niets geleerd heeft uit die fouten, en dat veel mensen in een vergelijkbare woontoren wonen", zegt correspondent Lia van Bekhoven vanuit Londen in "De wereld vandaag" op Radio 1.

In juni 2017 kwamen bij een brand in een woontoren in Londen 72 mensen om het leven. De ramp in de Grenfell Tower was het zwaarste dodelijk incident in Londen sinds de Tweede Wereldoorlog.

Dat de impact van de brand zo zwaar was, had veel te maken met de gevelbekleding van de Grenfell-toren. Het isolatiemateriaal in die gevel was uiterst brandbaar.

Brandweer onvoldoende voorbereid

Een rapport van meer dan duizend pagina's onderzoekt nu hoe het komt dat de tol van de brand zo zwaar was, en dat rapport is niet mals voor de Londense brandweer. "Als de brandweer beter geïnformeerd was over het soort gevelbekleding van de Grenfell-toren, en als de brandweer beter voorbereid zou zijn geweest op een brand in een woontoren, dan zouden er minder mensen gestorven zijn", vertelt Lia van Bekhoven.

Eerder zou er al een -minder zware- brand hebben plaatsgevonden in een vergelijkbare woontoren, en toen al bleek dat de gevelbekleding licht ontvlambaar was. "Er zijn meer dan vierhonderd woontorens met dezelfde gevelbekleding. De brandweer had beter geïnformeerd moeten zijn over de ontvlambaarheid daarvan."

De brandweer had bewoners oorspronkelijk aangeraden om binnen te blijven, dat bleek een foute keuze. Er had sneller geëvacueerd moeten worden.

Het hoofd van de brandweer zei in een verhoor dat ze bij een volgende brand hetzelfde zou reageren. Ze heeft dus niets geleerd. 

Lia van Bekhoven

Vooral de brandweertop wordt kritisch aangepakt in het rapport. "Dany Cotton heeft in een verhoring gezegd dat ze alles opnieuw hetzelfde zou doen als zich opnieuw dergelijke ramp voordeed", aldus van Bekhoven. "Dat wijst er dus op dat de brandweer nog geen lessen getrokken heeft uit het drama. Dat noemde de rechter zeer ongevoelig."

Het rapport prijst wel de inzet van individuele brandweerlieden. "Zij hebben hun leven geriskeerd om dat van anderen te redden."

Hoe moet het verder?

Volgens van Bekhoven zijn er nog steeds meer dan vierhonderd woontorens in het Verenigd Koninkrijk met vergelijkbare gevelbekleding. "Mensen die daar wonen voelen zich onveilig. Sommigen krijgen door de situatie hun flat niet meer verkocht. De overheid heeft wel gezegd dat ze geld wil vrijmaken voor nieuwe gevels, maar de renovatiewerken zijn nog niet uitgevoerd."

Volgend jaar komt de tweede fase van het rapport. Daaruit zal ook moeten blijken of mensen voor de rechtbank vervolgd moeten worden.

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen