Kunstschatten van Italiaanse Parmalat-fraudeur worden geveild

Op bevel van de rechtbank gaat de kunstverzameling van de veroordeelde Italiaanse ondernemer Calisto Tanzi onder de hamer: 55 werken van onder meer Picasso, Monet, Van Gogh en Magritte.

Ruim 15 jaar geleden brak in Italië het Parmalat-schandaal uit, een van de grootste fraudezaken uit de Europese geschiedenis. Bij een bedrieglijk faillissement liet zuivelbedrijf Parmalat een schuldenput van 14 miljard euro achter. 135.000 kleine beleggers waren de dupe. Calisto Tanzi, de oprichter van Parmalat, werd samen met nog andere managers veroordeeld tot een lange celstraf. Parmalat werd later overgenomen door de Franse groep Lactalis.

Calisto Tanzi bleek tientallen waardevolle kunstwerken verstopt te hebben en probeerde zijn verzameling te elfder ure nog te slijten aan een Russische miljardair. Uiteindelijk kwam de politie de kunst op het spoor. Schilderijen van Van Gogh en Monet lagen bijvoorbeeld in een kelder. De collectie wordt nu geveild in Milaan, in opdracht van de rechtbank van Parma. 

Lees verder onder de afbeeldingen:

Stilleven met citroen, sinaasappel en glas - Pablo Picasso
"Falaise du Petit Ailly à Varengeville" - Claude Monet
Hyacinten en appels op een krant - Paul Gauguin

Op de website van veilinghuis Pandolfini in Milaan staat geen vermelding van Calisto Tanzi of Parmalat, enkel dat het “gevonden impressionistische schatten en moderne meesterwerken uit een privécollectie” zijn. Voorafgaand aan de veiling is de collectie van 55 werken tentoongesteld in Parma (de thuishaven van Tanzi),  in Firenze, in Rome en in Milaan.  

De 55 kunstwerken – schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerk -  zouden tot 8 miljoen euro kunnen opbrengen. Er is onder meer een "Stilleven met een mand appelen" van Vincent van Gogh bij of het rotsgezicht "Falaise du Petit Ailly à Varengeville" van Claude Monet. Naast werk van Picasso, Kandinsky, Miró, Gauguin, Picabia en ook het werk “La tapisserie de Penelope” van René Magritte. 

La tapisserie de Penelope - René Magritte
Stilleven met een mand met appels - Vincent Van Gogh

Meest gelezen